Kuva: George Becker | StockSnap.io

Valehoitaja

Uransa alussa vastavalmistunut saattaa siirtymävaiheessaan kyseenalaistaa osaamisensa tai tietotaitonsa. Samankaltaiset epäilykset voivat vaivata myös taitavaa hoitajaa. Liekö se hoitajien stereotyyppinen tunnollisuus, joka altistaa ns. huijarisyndroomalle?

Teemme oletuksia siitä, mitä muut vaativat meiltä ja tuntuu, ettemme koskaan ole riittävän hyviä. On muka vain ajan kysymys, kun muut huomaavat, ettemme osaa juuri mitään. Miten olemmekin onnistuneet feikkaamaan tiemme näin vaativaan ammattiin?

Tunteistaan on hyvä keskustella luotettavan kollegan kanssa. Etenkin kokenut kollega voi vahvistaa sitä ajatusta, ettei kukaan odota vastavalmistuneen olevan asiantuntija vielä tässä vaiheessa. On myös tärkeää saada toisen ihmisen näkökulma siitä, mitkä ovat omia vahvuuksia ja missä voisi ensisijaisesti kehittyä. Tämän vastapainoksi kannattaa tutkia itse itseään, määritellä itse omat vahvuutensa ja kehittymistarpeensa sekä omat aspiraationsa.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Tunnollisuudessa on se huono puoli, että se voi johtaa perfektionistisuuteen, burnoutiin, masennukseen, alanvaihtoon. Ei ole iloa elämässä, jossa joutuu jatkuvasti tekemään kaiken liiallisen tarkkaan ja yli voimavarojensa. On myönnettävä, ettei täydellisyys ole osa inhimillisyyttä. On suojeltava itseään turhalta uupumiselta, kun tämä ala on muutenkin niin raskas. Työssään saa ja pitää olla tarkka ja edistää turvallisuutta, mutta perfektionistisuus saa jo päinvastaisia seurauksia.

Valmistuminen ammattiin tarkoittaa sitä, että on valmis aloittamaan ammatinharjoittamisen. Oppimisen tie ei pääty ensimmäisen tutkinnon suorittamiseen. Etenkin vuosien saatossa voi huomata, että täydennyskoulutukset ovat mielekäs tapa ylläpitää omaa ammattitaitoaan itsenäisen opiskelun lisäksi. Opintojen avulla voi huomata omien epäilysten hälvenevän.

Ajatukset omasta huonommuudesta ovat tavallaan automaattisia, ja ne valtaavat mielen. Vaatii energiaa väittää vastaan, mutta vastaan on väitettävä. Vaihtoehto epätoivoon vaipumisesta ei kuulosta kovin ammattimaiselta ja siksi on yritettävä hokea itselleen olevansa riittävän koulutettu, kyvykäs oppimaan lisää ja arvokas omana itsenään, ammattitaidollaan ja työpanoksellaan.

Jos epäilet ammattitaitoasi, tarkastele faktoja: sinulla on tutkinto ja sinut on palkattu työhön. Tutkaile sisintäsi ja konsultoi kollegoita. Ole armollinen itsellesi ja anna aikaa ammatilliselle kehitykselle.

Mikä on paras neuvosi niille, jotka kamppailevat epäilysten kanssa?

Sairaan(hyvä)hoitaja facebookissa

Mainos
Mainos