(Kuva: Pixabay)

Äitienpäivänä ja kaikkina muinakin päivinä

Asuin lapsena isossa helsinkiläisessä talonyhtiössä. Kerrostalojen lomassa oli useampi pieni ”välipiha” ja me eri talojen lapset juoksimme pihojen väliä, rakentelimme majoja, kiipeilimme puissa ja säännöllisin väliajoin kompastuimme taloja yhdistäneen käytävän kivetyksellä. Usein juuri meidän ovikellomme soi, ja oven takana seisoi joku kavereistani polvet verta vuotaen. 

Äitini ei ollut sairaanhoitaja, mutta jostain syystä häntä usein luultiin siksi. Ehkä loputtoman haavahoitovälineistön vuoksi tai ihan vain siksi, että hänellä oli taito olla aidosti läsnä ja aina kylmänrauhallisesti hoitaa tilanne kuin tilanne. Jälkeenpäin olen miettinyt, että kuinkahan suuri meidän perheen laastaribudjetti oli 1990-luvun alussa.

Äidillä oli aina toukokuun alussa tapana melko lakonisesti todeta, että hän on minun äitini joka päivä. Hänen mielestään äitienpäivänä ei tarvinnut hössöttää. Pienenä en toki ymmärtänyt asiaa, olin hartaasti askarreltuine kortteineni vähän harmistunutkin. Sittemmin, tultuani äidiksi ja vieläpä äidiksi, joka ainakin joka toinen äitienpäivä on vuorotyön vuoksi poissa kotoa, olen ymmärtänyt, ettei ole isompaa rakkauden ilmaisua: Minä olen sinun äitisi joka päivä.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Saman lausun ääneen omille lapsillenikin, jotka ovat jo pienestä tottuneet siihen, etteivät meidän perheessämme tunteet ja juhlat lue Yliopiston Almanakkaa.

Tänä äitienpäivänä olen itse töissä. Iloitsen ajatuksesta, että kun pääsen aamuvuorosta, saattaa kotona odottaa kukkia, joista olen vihjaillut jo pari viikkoa (pioneja). Puolet ajatuksistani ovat kuitenkin äitini luona, joka viettää ensimmäistä äitienpäivää ilman omaa äitiään. Haluaisin osata sanoa, että kyllä mummo on vieläkin siellä jossain sinun äitisi. Äitiys ei katkea kuolemaan, se muuttaa vain muotoaan.

Äitienpäivä töissä jakaa joka vuosi tunteita. Kolmivuoron ansiosta moni meistä tuntee usein olevansa väärässä paikassa, äitienpäivänä tunne vahvistuu entisestään. Tänä vuonna etäisyyttä kasvattavat koronan tuomat rajoitukset niin meillä hoitajilla kuin potilailla. 

Haluan kiittää Sinua, joka tänä äitienpäivänä hoidat jonkun toisen äitiä. Sinua, joka hoidat jonkun toisen äidin lasta. Sinua, jonka ansiosta joku toinen saa olla äiti. Ja sinua, joka vaihdoit vuorosi, jotta toinen sai herätä aamulla pienten ihmisten supinaan.

Lopuksi haluan toivottaa sinulle lukijani iloista äitienpäivää, eilen, tänään, huomenna. Ihan joka päivä.

 

Sh Harjula -blogia voit seurata Facebookissa sekä Instagramissa.

Mainos
Mainos