Hoitaja, pidäthän huolta myös itsestäsi. (Kuva: Pixabay)

Hoitajakin saa levätä

Olemme kaikki olleet kahvipöydässä sukulaisten kanssa ja vastailleet kysymyksiin lääkityksistä, ihottumista ynnä muista. Moni meistä on myös turhaan yrittänyt nukkua lentokoneessa takaraivossa jyskyttäen pelko siitä, että kohta kuulutetaan, onko koneessa lääkäriä tai sairaanhoitajaa. Oli aika ja paikka mikä tahansa,­ muuttuu hoitoalan osaaminen helposti kuin julkiseksi omaisuudeksi.

Olen ollut kuluneen viikon lomalla. Tai siis luksoriöösit neljä lomapäivää ja muutama vapaa siinä ympärillä. Voin kertoa, että tässä maailmantilassa se ei ole juurikaan tuntunut lomalta. Menemisiään on miettinyt hieman eri tavalla. Puhelimen päässä sukulainen kyselee ohjeita. Tutut vanhemmat pohtivat lasten kannalta ja kysyvät neuvoa. Uutiset tulvivat koronaa ja omat ajatukset ovat puoliksi töissä. Miten ne siellä pärjäävät? WhatsApp-ryhmän vuoropuutosviestien perusteella olen palaamassa helvettiin tai ainakin jollekin sen ulkokehälle.

Muiden hamstratessa vessapaperia ja suunnitellessa etätöitään, hoitajat surevat kuka heidän lapsensa hoitaa jos ja kun päiväkoteja ja kouluja suljetaan ja hoitajia osoitetaan hätätyöhön. Meidän kun odotetaan olevan etulinjassa omasta elämästämme huolimatta. Ja näinhän se on, tämän elämän ja polun olemme valinneet. Ammatinvalintakysymys kuulemma.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Rupattelin eilen mukavia harrastuskavereideni kanssa, kun sanan ”loma” kuultuaan eräs mies kommentoi, että ”onpa erikoista, että sinulle on myönnetty lomaa tällaisena aikana”. Vaikka kommentti oli harmiton ja puolihuolimattomasti sanottu, minulla nousi karvat pystyyn. Pitäisikö minun nyt tuntea syyllisyyttä näistä muutamista päivistä? Päivistä, jotka minulle myönnettiin jo viime vuoden puolella. Aikana, jolloin kirkkainkaan kristallipallo ei olisi nähnyt tapahtumia Wuhanilaisella markkinapaikalla ja niiden eskaloitumista pandemiaksi. Lomasta, jota odotin puhkiväsyneenä, jaksamiseni äärirajoilla ja jonka olin ansainnut työssä aivan kuin kaikki muutkin.

Kommentti antoi minulle kuitenkin esimakua asenteista, joita tänä keväänä väistämättä tulemme kohtaamaan. Me ahneet hoitajat, jotka kehtaamme neuvotella itsellemme parempia työehtoja, kun kansakunta on kriisissä. Tässä alkavassa mediapelissä pelkään, että hoitaja voi vain hävitä.

Sanon siis muistutuksesi: Hoitotyö oli raskasta jo ennen COVID19:aa. Hoitohenkilökunnasta oli huutava pula jo ennen tätä kriisiä. Ja tämänkin me hoidamme. Niin hyvin kuin se on olemassa olevilla resursseilla hoidettavissa. Ilman tappioita tästä ei kuitenkaan selvitä. Ja se ei ole Sari Sairaanhoitajan syytä. 

Pidetään siis pää kylmänä ja annetaan ammattilaisille työrauha, mutta myös leponsa. Mietitään, mitä voidaan tehdä, jotta selvitään tästä yhdessä. Miten sinä voit auttaa, että hoitoalan ammattilaiset jaksavat työssään?

 

 

 

Kommentit

Käyttäjän Tarja kuva

Hyvin kirjoitettu Hanni, jälleen kerran. Asia on juuri noin kuin kirjoitit. Tsemppiä sinulle ja meille kaikille tulevaan kevääseen, niin neuvotteluihin kuin saapuvan epidemian hoitoon!
Käyttäjän Piitulainen  kuva

Juu juuri näinhän se on. Mutta saiskos tämän myös muille luettavaksi. Me kaikki täällä vierailevat jo tuo tiedetään. Ja mitä hätätyöhön tulee... hoidan kotona ja tasan tarkkaan oman perheeni. Aivan sama istunko missä tuomioistuimessa kriisin jälkeen. Sori vaan. Meille ei toimiteta kotihoitoon edes enää suojia niin en todella mene töihin hankaamaan jonkun ääshiä paljain käsin. No way. Enkä jättäisi lapsiani yksin varsinkin jos ovat kipeinä. Näin pitäisi nyt velvoittaa myös kaikki sukulaiset omien venhempien suhteen. Hoitamaan vaan. Siinä saattaisi kirkastua ajatus teemmekö kutsumusta vai mitä !! Ja todella toivon ettei tehyssä olla niin tyhmiä että aletaan NYT taistella. Edelliset on menneet metsään ihan normi-aikoina saatikka nyt!!
Käyttäjän kimi kuva

Helppo valinta, jos päiväkodit menee kiinni ni työt loppuu kuin seinään, ei kahta sanaa.
Käyttäjän Riitta Vartiainen kuva

Hoitajan hoitaa kun kansa sairastaa, hoitaja kansalaisen mieltä piristää kun kansalaisen pinnaa kiristää. Hoitajan somessa silmiään siristää, hoitajaa kun Koreallakin kansa kiristää.

Käyttäjän Leo Junno kuva

Arvostan terveydenhuoltoalan ammattilaisia. Minusta on huonoa käytöstä tai ainakin ajattelemattomuutta vaatia lääkäriltä tai hoitajalta diagnoosia tai neuvoa vain koska hän todennäköisesti osaa vastata. Ei autoasentajaltakaan voi pyytää työpanosta palveluksena. Sama koskee kaikkia asiantuntijoita. Juristit ilmeisesti jo osaavat vastata näihin kavereiden ja sukulaisten pyyntöihin kieltävästi ammattietiikkaan vedoten: "Perehtymättä ei asiaan voi ottaa kantaa." Ehkä hoitajakin voisi vastata samoin?
Mainos
Mainos