(Kuva: Pixabay)

”Mitä sä valitat. Olisit onnellinen kun sulla on töitä.”

Olen kirjoittanut jo aiemmin koronavirukseen liittyen tyynestä ennen myrskyä, jännityspäänsärystä, pelosta ja toivosta, yrityksestä kohdata tämä jollain ihmeen voimalla positiivisesti. Ja voi kuulkaa, kuinka haluaisinkaan pysyä siellä positiivisessa.

Voin kuitenkin kertoa, että se ei ole helppoa. Ei itselleni, ei kollegoilleni. Otsikon toteamus ”Mitä sä valitat. Olisit onnellinen kun sulla on töitä.” lausuttiin hiljan työkaverilleni. Eri muodoissaan se on lausuttu meistä monelle, minullekin. 

Kerron vielä, että täällä sankarihehkutusten, kukkalähetysten ja kahvilahjusten lomassa on aika raskasta. Vaikka maailma monella tapaa pysähtyi, meidän elämämme ei. Se pikemminkin otti lisävauhtia.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Vaikka olemme sairaanhoitajia, olemme ennen sitä jonkun läheisiä, rakkaita, omaisia. Jonkun puolisoita, lapsia, vanhempia. Meillä on kaikilla omat ristimme, mutta nyt taakka muuttui rysäyksellä raskaammaksi. Kotona ei enää odotakaan mikään rauhantyyssija, jossa ladataan akut seuraavaan vuoroon.

Nyt kotona odottaa kotikoulua ja loputonta ruokahuoltoa. Tai huoli ikääntyneestä vanhemmasta, jota ei pääse katsomaan. Väsyneitä etätyöläisiä tai juuri työnsä menettänyt kumppani. Siellä odottaa huoli rahasta, kun toisen vanhemman tulot katoaa yhtälöstä ja jäljelle jää sairaanhoitajan palkka (2554e/kk).

Kun tukiverkko rakoilee, ei juurikaan kiinnosta mallailla harteilleen sankarinviittaa. Elämän muuttuessa kaaoksenhallinnaksi ja muiden kannatteluksi, ei omasta itsestä huolehtimiseen aina jää voimaa. Mä hoidan -mentaliteetilla kuitenkin pusketaan eteenpäin, vaikka missä myräkässä.

”Ole onnellinen!” - Olenhan minä. Onnellinen tästä työstä, jossa päivittäin riskeeraan itseni muiden hyväksi. Toivoen, että tästä mennään vielä läpi. Haaveillen, että siellä toisella puolella odottaa jokin muukin konkreettinen kiitos kuin kinuskikakku ja kahvit.

 

Seuraa blogia myös Sh Harjulan Facebook-sivuilla.

 

 

Kommentit

Käyttäjän Tarja kuva

Hoitoalalla,yh äiti jolla on neljä lasta ja jotka yksin on kasvattanut ja hoitanut yhden ihmisen palkalla. Siksi en jaksa ymmärtää jos joku valittaa että puoliso on jäänyt työttömäksi ja miten yhden palkalla selviää. Saahan se puoliso työttömyyskorvausta vaikka ei heti sitä saisikaan,mut kyl se joskus sieltä tulee. Kyllä pitää laskea menoja huomattavasti totutusta,mut ei ongelma ole selvitä yhden ihmisen tuloilla

Käyttäjän Ei yh kuva

Yh:lle kommentoisin sen verran että silloin kun koko elämä on sovitettu sen yhden palkan mukaan, silläkin pärjää kun on pärjättävä, mutta mikäli taloudessa on kaksi palkansaajaa, on talouden elämä ja sitä myötä myös menot yleensä mitoitettu sen mukaan.
Ja nykyisessä tilanteessa korvausten saaminen vie aikaa, mutta laskut tulee kuten ennenkin.

Käyttäjän Myös yh ja sh kuva

Tässä yh-kortissa usein unohdetaan erot tuloissa ydinperheeseen! Koska yh saa palkkatulojen lisäksi mm. Lapsilisän korotuksen jokaiseen lapseen ja elatusmaksut (jos ei toiselta vanhemmalta niin minimit Kelasta kyllä) joista esim. neljän lapsen kohdalla puhutaan jo minimissään yhteensä 921,24 eurosta. Lisäksi yh ei tod.näk. maksa päivähoitomaksuja tai jos maksaa, niin ei missään tapauksessa kuitenkaan täyttä summaa. Asiat eivät ole mustavalkoisia ja meidän ei kannata kilpailla toistemme kanssa kurjuuden määrästä, eikö olisi oikein että kaikki saisi enemmän palkkaa?

Käyttäjän Totaaliyh kuva

Yh-korotuksen olen saanut lapsilisään. Elareita en hakenut, koska "isä" olisi silloin hankaloittanut minun ja lapseni elämää. Kieltäydyin isyyden vahvistamisesta. Ja kyllä, mua kyrsii parkuminen siitä miten puoliso jäi päivörahoille ja miten palkka on pieni. Omalla myyjän palkalla tulin hyvin toimeen. En ne tulot, vaan oikein mitoitetut pienet menot. Eipä mulla muuta!

Käyttäjän Himmu kuva

Kommentoin tuohon lauseeseen: "yh ei tod.näk. maksa päivähoitomaksuja tai jos maksaa, niin ei missään tapauksessa kuitenkaan täyttä summaa."
Minäkin olen hoitaja ja yh, mutta voin kyllä todeta, että eron jälkeen järkytyin, kun päivähoitomaksut nousivat lasteni kohdalla. Erosta on kyllä aikaa todella kauan. Tein valituksen päätöksestä, koska perheen tulot pienenivät roimasti, mutta vastaus oli, että eron myötä myös perhekoko pieneni, ja tämän myötä minun oli maksettava kalliimpaa hoitomaksua. Kaikki ei ole niin mustavalkoista.

Käyttäjän Jossu kuva

Nämä ensimmäisenä ilmaantuvat kommentit, joissa annetaan ymmärtää, että toimeentulon murehtiminen on väärin, on kirjoitettu tyypillisesti EK/ETLA/EVA/Kokoomuksen ylläpitämästä trollitehtaasta tai jopa Kokoomuksen puoluetoimistosta.

Nämä kannattaa siivota heti pois.

Käyttäjän Yh 2 kuva

Kyllä on yksinhuoltajana tiukkaa täälläkin, mutta asumistuki, lapsilisät ja yhdestä lapsesta elatustuki tekee lisää rahaa tonnin. Ihan varmasti pärjään paremmin kuin perhe, jossa puoliso jää tyhjän päälle. Todellakin saa kahden aikuisen perhe tuskailla yhtä lailla. Itse olen tyytyväinen, että ei tarvitse kenenkään myrtsiä naamaa katsella, kun tulen kotiin ja työpäivän jälkeen miettiä parisuhteen pelastustoimia. Ja toiselle aloittaja yh:lle tiedoksi, jos isyyttä ei ole tunnustettu saat elatustukea 160€/lapsi. Ei tarvitse isän kanssa taistella.

Käyttäjän Vastaus kuva

Hain kaupungilta elatustukea mutta koska isä oli tiedossa ja lastenvalvojan vaatimuksista poiketen ilmoitin ettei isyyttä vahvistettu niin ei myöskään tipu elatustukea. Onko jossain muussa kunnassa toisin?

Käyttäjän Hoiyoalalla kuva

Meidät lomautettiin osittain eli teemme melkein saman työn kun ennen lyhyemmällä ajalla ja pienemmällä korvauksella. En ymmärrä miten työnantaja pystyy käyttämään tilannetta tälleen hyväksi. Kyykyttämään meitä näin ja se on kaiken lisäksi täysin laillista. 6h päivän aikana pitäisi tehdä 8h työ. Lapset kotona jo kotikoulussa ja talous revittynä itseltään rikki. En ole tuntenut olevani näin rikkinäinen ja arvoton koskaan.
Takaraivossa kokoajan jyskyttää tieto, että vaarannan työlläni ne ketä rakastan eniten.

Käyttäjän Jaakkoteppo kuva

Aina kitisevä akkalauma. 2500€/k ja siihen lisät mitkä nostaa ansiot yli3000€/kk. Mikähän olisi sopiva ansio teikäläisille, kun mikään ei tunnu riittävän? ”Yhyy ku on niin rankkaa” palkka kyseisestä työstä on ollut tiedossa kun olette koulutukseen hakenut.

Käyttäjän Näin juuri kuva

Samaa mieltä jaakkotepon kanssa. Kuinka meillä voi olla kokonainen ammattiryhmä, sairaanhoitajat, joka ei omaa alaansa valitessaan ja kouluun mennessään selvittänyt lainkaan, kuinka paljon tässä ammatissa maksetaan palkkaa! Jokavuosi toistuvat palkankorotusvaateet... Miten on päätynyt näihin tehtäviin, jos tavoitteena oli isopalkkainen työ? Silloinhan ei missään nimessä pitäisi toimia hoitajan tehtävissä. Valintoja.
Sama homma lasten kanssa, niitä pitää tehdä sellainen määrä josta pystyy huolehtimaan myös taloudellisesti haastavampinakin aikoina. Ei saa valittaa. Valintoja, valintoja.

Käyttäjän Vanha konna kuva

30 vuotta hoitotyössä. Vastuu ja työmäärä valtavat suhteutettuna palkkaan. Nykyajan nuori onneksi on fiksu ja todella osaa valita koulutuksen ja ammatin, missä tulotaso on suhteutettu työn vaativuuteen. Sanoisin että kohta koittaa tiukat ajat hoidon tarvitsijoille koska nuoret ovat toden totta osanneet valita oikein kun eivät valinneet hoitamaa. Siinähän sitten mietitte oliko sairaanhoitajan kohtuullista pyytää lisää palkkaa vai ei.

Käyttäjän Leena Kiuru kuva

Sairaanhoitajalla työt koko ajan lisääntyneet ja uusia ohjeita tulee jatkuvasti ja asioihin pitäisi pystyä perehtymään muutenkin kuin nopeasti sähköpostia lukemalla. Kaikki eivät myöskään tee vuorotyötä.

Käyttäjän Leena Kiuru kuva

Sairaanhoitajalla työt koko ajan lisääntyneet ja uusia ohjeita tulee jatkuvasti ja asioihin pitäisi pystyä perehtymään muutenkin kuin nopeasti sähköpostia lukemalla. Kaikki eivät myöskään tee vuorotyötä.

Käyttäjän Tami kuva

Ihmettelenpä että miksikäs ei olisi päätynyt näihin hommiin jos tavoitteena on isopalkkainen työ? Sairaanhoitaja myy osaamistaan siinä missä muutkin ammattiryhmät - tai niin sen kuuluisi olla. Siksihän siitä palkasta valitetaan jotta myös ne henkilöt jotka alasta ovat kiinnostuneita mutta haluavat osaamisestaan myös asianmukaisen toimeentulon hakeutuisivat jatkossakin alalle ( tai pysyisivät ko. alalla jatkossakin).

Käyttäjän Terpps kuva

Työn kuva ja työmäärä lisääntynyt hurjasti. Sairaalat poisti perushoitajat eli lähihoitajat rivistä ja lääkäripulan vuoksi on osa lääkärien töistä jouduttu siirtämään hoitajille. Palkkaa on pitänyt nostaa 20 vuotta ja tähän alalletulijat luottaneet. Lisiä ei voi laskea kaikkien palkkatasoon kuuluvaksi, koska suuri osa tekee päivätyötä. Tällöin käteen jää reippaasti alle 2000€. Ne jotka saavat HAITTALISIÄ ovat sen ansainneet, koska tekevät raskaimmat vuorot.

Käyttäjän Sanna kuva

Lähihoitajia työskentelee ainakin Jorvin sairaalasaa eri yksiköissä. Määrä on vähentynyt, mutta kyllä heitä on siellä rivissä töitä tekemässä.

Käyttäjän 20v alalla kuva

Kyllä palkka oli tiedossa mutta en ole nyt hakeutunut tehohoitajakoulutukseen vaan minut on sinne pakotettu . Enkä myöskään teho-osastolle töihin hoitamaan eristyspotilaita. En saa kuitenkaan mitään extraa. Altistun koronalle ja iso stressi kun oudot työt ja paikka. Omassa työssäni teen vapaapäiviäkin töitä koska tarvitsen nekin rahat. Koronateholla nekin jää saamatta kun ei siellö niissä varusteissa jaksa olla yhtään extraa.

Käyttäjän Lisävastuusta ja raskaudesta lisää palkkaa kuva

Sekä sairaan- että lähihoitajan työn vaatimustaso on noussut vuosi vuodelta. Emme tee pelkästään perus- tai sairaanhoitotyötä, vaan myös hallinnollisia ja työnjohdollisia töitä sekä oman asiantuntijuuden mukaisia vastuualueita käsittäviä töitä. Sen lisäksi niskaamme on sälytetty kysymättä laitoshuoltajille ja hoiva-avustajille kuuluvia avustavia töitä. Sairaanhoitajille vastuuta on tullut ennen lääkärille kuuluvista asioista, lähihoitajien työ on monissa paikoissa yhtä vastuullista kuin sairaanhoitajien, ja he pyörittävät suureksi osaksi hoivakoteja. Edellisten lisäksi on tullut myös tiedottamiseen liittyviä asioita - hoitajien täytyy huolehtia myös työpaikan imagosta sosiaalisessa mediassa. Monessa paikassa painetaan töitä alimitoituksella koska sijaisia ei saada rekrytoitua liian vaativan ja suuren työmäärän vuoksi ja myös liian pienen palkan. Tästä kuuluisi tulla palkankorotukset sekä peruspalkkaan että tehtäväkohtaisia ja vaatimustason mukaisia lisiä. Haittalisät eivät ole varsinaista palkkaa, ne ovat haittalisiä. Kommentoijalle sen verran, että sopii tulla kokeilemaan riittääkö psyyke ja ammattitaito.

Käyttäjän Kakku kuva

Totta, elämä on valintoja, ja tällä hetkellä aika moni sairaanhoitaja valitsee toisin ja alalta käy työntekijäpako, koska palkkaus ei ole kohtuullinen suhteessa työn alati lisääntyvään vaativuuteen ja vastuullisuuteen. Sekin on sitten valintakysymys, että haluaako yhteiskunta toimivan julkisen terveydenhuoltojärjestelmän, jossa on tarpeeksi motivoituneita työntekijöitä vai terveydenhuollon, joka sakkaa, koska hoitohenkilökuntaa ei ole riittävästi. Niin kuin sanoit, valintoja, valintoja.

Käyttäjän Hoitsu  kuva

En todellakaan nuorena sairaanhoitakouluun hakiessani selvittänyt hoitajan palkkatasoa. Tärkeintä oli se, että pääsen tekemään työtä ihmisten kanssa ja auttamisen halu. Ja vaikka olen tehnyt kolmivuorotyötä, en muista saaneeni palkkaa yli 3000e/kk. En tiedä, mistä nuo palkkatiedot revitään, mutta harva varmasti saa noita summia mitä julkisuudessa heitellään. Ja tervetuloa kaikille hoitamaan eristyspotilaita, ei ole helppoa hommaa.

Käyttäjän Polihoitsu kuva

Näinpä... palkkanauhan mukainen peruspalkka on n. 2500e, mutta verojen jälkeen siitä jää käteen alle 2000e. Silloin kun tein vuorotyötä niin ei se palkka ikinä ollut bruttona yli 2700. Jos 60 potilaan osastolla on palkkalistoilla yli 100 hoitajaa niin ei kaikille riitä 5 yötä per lista ja joka viikonloppu töitä, jotta niitä lisiä saisi.

Käyttäjän matti ja teppo kuva

Ai vähän niinkuin yrittäjät, jotka nyt itkee valtion tukia konkurssin pelossa, ja vielä vinkuliisat saivatkin niitä. Järjestyi kuin Manulle illallinen. Varmasti tiesivät ryhtyessään yrittäjiksi kaikki riskit ja epävakaan talouden mahdollisuuden. Turha siis valittaa, lappu luukulle ja kohti uusis pettymyksiä. Älä ole jaakkoteppo & co noin tyhmä ja lapsellinen.

Käyttäjän Lähihoitaja kuva

Minulle jää käteen noin 1700e täysine ikälisineen, ilta- ja pyhäkorvauksineen. Peruspalkasta käteen jäisi noin 1500e. Eli 3000e on TODELLA kaukana.

Käyttäjän Florence kuva

Voi valivali. Tiedätkö että loppujen lopuksi todella harva kestää tätä työtä. Te Valivalit ette pärjäisi vuoroakaan hoitotyössä. Edes siellä kevyemmässä päässä.
Eikä siinä vielä kaikki. Miesvaltaisilla aloilla palkkakehitys on ihan toista. Siksi teidän ei tarvitse valittaa. Valivalin tyyppiset besserwisserit ei arvosta ihmistä.

Käyttäjän Pekka kuva

No, jos työnantaja on maksavinaan palkkaa, niin samoin minäkin olen tekevinäni töitä.

Tarkoittaen että jos työn arvostus on paskaa, sillä saa murentaa työntekijöiden motivaatiota tehdä työnsä hyvin. Samalla pikku hiljaa rappioituu työnteon laatu.

Tuleppa Jaakkoteppo meille myöhemmin sairaalaan. Saat maata siellä paskat vaipassasi pitkään, ennenkuin vaivaudun niitä vaihtamaan. Jos yleensä vaihdan. Tai onko ruoka ehtinyt jäähtymään, no voivoi, meillä on muita kiireitä, eikä kyllä kiinnostakkaan oikeasti. Pitäisikö päästä suihkuun, mutta tarvit siihen apua? No enpä tiedä tarvitseeko sinun tällä viikolla käydä ollenkaan suihkussa. Oho, aamulääkkeet ovat jääneet aamuvuorolta antamatta?! No en viitsi tehdä sitä paperisotaa joka siihen liittyy virheilmoituksineen, ni heitetään pillerit pois. ...Ja niin edelleen.

Kuulostaako mukavalta tulevaisuudelta päästä ylläkuvattuun tilanteeseen hoidettavaksi. Tuo odottaa kaikkia, jos alan arvostaminen jatkaa rapautumistaan. Ns hyvät hoitajat kaikkoavat, ja sinne jää ne joiden on pakko jäädä. Ja silloin tehdään enää niin vähän kuin mahdollista, eikä hikoilla turhaan.

Siinä vaiheessa sinäkin pääset tosiaan sitten sieltä sängyn pohjalta huutelemaan, ja me sanomme takaisin sinulle tuon ”valivali” ja ”että olisit silloin aikoinasi vaikuttanut asiaa ja nostanut niitä palkkoja, tiesit että näin käy kun valintasi teet, makaa siellä nyt sängyssäsi hiljaa vaan äläkä häiritse ketään.”

Käyttäjän Uskomatonta.  kuva

Anteeksi nyt vain mutta pitäisikö ottaa asioista selvää ennen kuin alat niistä huutelemaan niinku jotain tietäisit. Sairaanhoitaja päivätyössä saa tasan 2400e ennen veroja. Verojen jälkeen se on 1800e. Tohdin väittää, että kukaan teistä ei tekisi tätä työtä virusten ja kaikkien uhalla tuolla palkalla. Sairaanhoitaja ei ole minulle ainakaan niin suuri kutsumusammatti ettenkö tämän shown jälkeen alaa vaihtaisi. Ilman asianmukaisia suojia ei kenenkään pitäisi suostua hoitamaan potilaita. Se on kuitenkin oma napa ennemmin entä se potilas, sori.

Käyttäjän PirjoLääkäri kuva

Ihan samaa mieltä....aina samaa ruikutusta. 3000€ pitäis kuulemma saada käteen ,että olisivat tyytyväisiä. Mitään ei pitäisi tehdä sen eteen, vaan kikatella lääkärien kanssa ja notkua facebookissa....

Käyttäjän ?? kuva

Siis oikeesti.. hanki elämä!

Käyttäjän Hoitaja kuva

Jos saisinkin 2500 +lisät eli yhteensä 3000 olisinkin hiljaa, mutta kun lisien kansa tulee max 2300 niin kyllä suututtaa. Olen tehnyt myös pelkkä päivä vuoroa ja sain tilille 1500!!!!

Käyttäjän POV kuva

Tuo palkkahan ei pidä paikkaansa? Saatte lisät päälle? Monella ns. hyvä palkkaisella alalla pohja saattaa olla paljon tuon allekkin, mutta alan sovitut lisät ovat huomattavasti paremmat. Ehkä neuvotteleva tahonne olisi oikea suunta valittaa jatkuvasti palkasta, eikä some etc -kanavat? Nyt vain pilaatte upean työnne, kun kukaan ei jaksa ainaista valitusta kun eivät sille minkään voi.

Käyttäjän Sinun lisiesi tähden kuva

Huvittaa se, että ihmiset vetoavat liisiin kun puhutaan palkasta. Ne ovat korvauksia siitä että tehdään yöt, viikonloput ja pyhät töitä. 24/7, aina paikalla.

Korvausta siitä, että vuorokausirytmi on usein sekaisin (keho kärsii), et näe ystäviä niin usein (sosiaaliset suhteet kärsii), lapset ja kumppani näkee jollakin viikolla vain väsyneen äidin, joka nukkuu yövuoroa pois ja yrittää kääntää rytmiä takaisin muun perheen tarpeisiin.

Sukulaisten/ystävien häät, ristiäiset, juhlat ym tulisi tietää hyvissä ajoin, jotta pystyisi edes toivomaan vapaapäivää. 3 viikon listoilla ei hirveästi tehdä extempore-juttuja.

Ihmiset eivät välttämättä näe/ymmärrä sitä, kuinka paljon annamme omasta elämästämme pois, ja ne paljon puhutut lisät ovat todellakin ansaittuja _korvauksia_ sen vuoksi.

Käyttäjän Kc kuva

No tätähän se on myös ravintola-alalla ja iltalisä 1,10€/h(-verot ja maksut). Lauantait kaikki töissä ilman mitään lisiä. Ja mites poliisit, palomiehet, kaupan henkilökunta. Palkkaan en ota kantaa, kun en hoitotyötä tee, mutta tuo vuorotyöstä ja lisistä vinkuminen ärsyttää, kun sitä se on monella muullakin eivätkä he ole joka foorumilla niistä valittamassa.

Käyttäjän Hoitaja  kuva

Työskentelen haastavassa poliklinikkatyössä, mutta teen pelkkää aamuvuoroa.
Käteen jäävä palkka alle 2000e/kk. En pidä itseäni hyväpalkkaisen, mutta työ hyvin vastuullista, koko ajan kouluttauduttava lisää. Vähän enemmän toivoisin saavani.

Käyttäjän Terpps kuva

Mulla jää käteen 1600€. Sekö on ihan hyvä palkka AMK-koulutetulle? Ei niitä lisiä saa kaikki. Polit, terveysasemat, yksityiset usein vain päivisin auki.

Käyttäjän Sairaalaelämää kuva

Juu lisillä tienaan minäkin "suuren suuret" palkkani erittäin vastuullisessa työssä, jossa ihmishengistä kyse. Näiden lisien vuoksi usein sosiaalinen elämä ja harrastaminen on poissa. Se on sen mun "valtavan" palkkani hinta. Ja mitäkö on se mun lisillä ansaittu palkka, jolla maksetaan minulle palkka siitä, että kaikkeni näiden ihmisten eteen teen? No voin kertoa, että kyllä se ALLE 3000e jää.

Käyttäjän Anonyymi kuva

Toivotaan että nää kommentoijat ovat itse kokeilleet työtä sairaanhoito alalla, niinpä tuskinpa vaan. Siinä kohtaa kun itse tarvitsevat näiden sairaanhoitajien apua, tuskin kehtaavat sanoa samaa. Käytöstavat edes jonkinlaiset olis suotavaa, häpeällistä kuraa sairaanhoidon henkilökuntaa kohtaan.

Käyttäjän Hoitaja kuva

Palkkaus on hoitoalalla jäänyt jo kymmeniä vuosia sitten jälkeen kaikista muista aloista. Julkinen ja naisvaltainen ala, jonka kehittymiselle keksitään tauotta syitä joilla sitä poljetaan alas.
Olen erikoissairaanhoidossa töissä yksikössä, jossa tehdään tarkkuutta vaativia kajoavia toimenpiteitä. Palkkani on 2570e bruttona josta verojen jälkeen käteen jää n. 1910e.
Lisäksi työnantajalla on mahdollisuus vaihdella toimenkuvaani talon sisällä miten haluaa. Työterveyshuoltoon saa mennä vain jos asia liittyy töihin. Ns. virkistysraha 70e/vuosi otetaan säästösyistä pois.
Tämä alkaa olla ala jossa mikään ei kannusta jatkamaan.
Miksi vain hoitajien palkoista nousee joka ikinen kerta valtava nurina kansan keskuudessa?

Käyttäjän Utelias kuva

Hei,

Olen seurannut tätä keskustelua sen alkamisesta asti ja haluaisin kysyä sinulta Hanni,
Koetko, että työtäsi helpottaisi enemmän lisäresurssit, eli palkattaisiin lisää hoitajia jakamaan työkuormaa, vai se että palkkaa nostettaisiin vastamaan työsi vaativuutta?
Kuten aina, kunnilla & valtiolla on aina rahat tiukilla, joten mitä mieltä olisit jos hoitoalan sisällä palkat muodostettaisiin uudestaan työn vaativuuksien mukaan. Eli sairaanhoitajan palkka ei olisi enää vaikkapa se 2500 e / kk vaan vaikkapa sinä jos olet teho-osastolla töissä saisit pohjapalkkana 3200 e / kk, kun taas toinen sairaanhoitaja joka on töissä jossain huomattavasti helpommassa ja vähemmän kuormittavassa 8-16 työssä, vaikka työterveyshuollossa. Ja tämä sairaanhoitaja saisi sitten 2000 e / kk pohjapalkkaa.

Mitä mieltä blogin kirjoittaja on tällaisesta kakun uudelleenjakamisesta? Julkinen keskusteluhan painottuu aikapaljon siihen, että kakkua ei tule lisää.

Käyttäjän Hanni Harjula kuva

Erittäin hyvä kysymys. Itse olen lähtenyt alalle tietoisena kyllä, ettei näillä tilinauhoilla juhlita. Ajattelin myös ennen opintojani aika röyhkeästi, että "miten vaikeaa se työ nyt voi olla". Olen saanut moneen kertaan hävetä aiempia harhaluulojani. Tämä on tiedon ja taidon puolesta vaikeaa, fyysisen ja henkisen taakan puolesta vaikeaa. Työssä tehty virhe voi olla peruuttamaton. Vastuu on valtava. Kysymykseesi ei ole yksiselitteistä vastausta eikä hoitoalan ongelmia myöskään (tietenkään) ratkaista vain palkankorotuksilla. Ongelmamme ovat paljon syvemmällä, esimerkiksi johtamisessa ja työn organisoinnissa, monessa paikassa on toki kyse myös hoitajamitoituksista. Pelkkä palkankorotus ei saa ketään jaksamaan työtä tällaisenaan, mutta se voisi kohentaa alan tämän hetkistä veto- sekä pitovoimaa. Meillä ei todellakaan ole enää varaa menettää nykyisiä saati mahdollisia hoitajia. Tämä koronakriisi toimii myös osaltaan hyvin huonona mainoskampanjana alalle.

En myöskään lähtisi pistämään esimerkiksi teho-hoitotyötä ja vaikka palliatiivisen poliklinikan hoitajan työtä minkäänlaiseen rankingiin. Kummallakin kentällä on omat erityisvaatimuksensa ja kummassakin työssä ollaan pitkän perehtymisen ja erikoisosaamisen seurauksena. Myöskin työterveyshuollon terveydenhoitajat ovat keskeisessä roolissa terveyden edistämisen tehtävissä. Työ eroaa sairaanhoidosta erikoissairaanhoidossa, muttei ole sen vähempiarvoista. Erikoistumisopinnoista ja perustyön päälle tulevista tehtävistä pitää maksaa asianmukainen korvaus, mutta myös sen peruspalkan pitäisi olla kautta koko alan selvästi parempi kuin mitä se on nykyisellään.

Ihanteellisessa maailmassa henkilöstöresurssit olisivat paremmat ja ne ratkaisut joita nyt tehdään vaikuttaa siihen, miten niitä resursseja on jatkossa saatavilla.

Käyttäjän Nuoremman sukupolven hoitaja kuva

Tein aiemmin kolmivuorotöitä sydänosastolla, tällöin peruspalkka oli noin 2300€/kk ja siitä jäi lisien jälkeen käteen juurikin tuo summa. Kolmen viikon listassa piti tehdä vähintään kaksi yövuoroa. Ilta - aamut erittäin yleisiä jatkuvuuden kannalta. Työtä tein niin vuodeosaston puolella kuin sydänvalvonnassa. Lisäksi vastasin opiskelijoiden perehdyttämisestä. Kaverit ovat myös hoitoalalla, tapaamisia oli erittäin vaikeaa suunnitella. Puolison kanssa ei arkena paljoa ehditty näkemään. Säännöllisestä harrastuksesta (kerran tai useammin viikossa) sai vain haaveilla. Nykyään työskentelen leikkaussalissa anestesiahoitajana yksityisellä puolella. Peruspalkka 2500€/kk, josta jää käteen alle 2000€. Teen pääasiassa aamuvuoroa ja viikonloput ovat vapaat. Vastaan työpaikallani elvytyslaitteiden ja -pakin kunnosta sekä ajantasaisuudesta, ja teen lääketilaukset. Teen myös väline- ja pyykkihuoltoa, sekä siivoan saleja leikkauksien välissä. Työ on erittäin vastuullista. Kroppa ei ole enää niin rasittunut jatkuvasta vuoroihin sopeutumisesta ja olen päivisin virkeämpi. Kavereiden kanssa on omasta puolestani helpompi sopia tapaamisia ja puolison kanssa saa viettää viikonloppuisin laatuaikaa. Harrastuksiinkin on voinut panostaa nyt ihan eri tavalla. Rakastan työtäni, enkä haluaisi sitä muuhun vaihtaa. Silti palkkauksen ja vastuun tulisi kohdata paremmin. Myös työoloihin ja etenemismahdollisuuksiin tulisi kiinnittää huomiota. Ei nuorta ihmistä kiinnosta tappaa itseään työllä, elämässä on paljon muutakin. Jos hoitotyö halutaan pitää vetovoimaisena jotain täytyy tehdä - ja pikaisesti!

Käyttäjän Bea kuva

Merkonomin papereilla sairaalaan osastonsihteeriksi 90-luvulla, sieltä yksityiselle puolelle ja palkka samaa luokkaa kun sairaanhoitajalla. Päivätyö, ei vastuuta potilaista ja viikonloput vapaata. Työssä ei suurta kiirettä, ei stressiä. Sairaanhoitajat saa aivan liian vähän palkkaa, kun miettii miten paljon pidempään ovat kouluttautuneet ja miten paljon suurempi vastuu heillä on työssään. Ehdottomasti sairaanhoitajille kunnon palkankorotukset ja arvostus työstä!

Käyttäjän Alanvaihtaja kuva

Olin aiemmin töissä sairaanhoitajana ja sen jälkeen olen työskennellyt elintarviketeollisuudessa ja taksikuskina. Hoitoalan palkkani on ollut paras palkka mitä olen saanut. Lisät etenkin olivat hoitoalalla aivan muuta kuin monilla muilla aloilla. Työ ei kuitenkaan sopinut yhteen muun arkeni ja perheeni kanssa (yh-äiti) niin hyvin, että sen tekeminen edes tuon paremman palkan takia olisi ollut kannattavaa. Mielestäni palkassa ei ole sinällään mitään vikaa, mutta henkilöstön määrässä on. Vastuu alalla on suuri, ja mielestäni vastuu jakautuisi paremmin, jos hoitajia olisi enemmän. Silloin myös kiire työssä ei olisi niin suuri, ja olisi aikaa siihen laadukkaaseen hoitotyöhön. En siis vaihtanut alaa paremman palkan vuoksi, vaan itseni ja perheeni parempien olojen vuoksi. Nyt eletään taloudellisesti tiukemmin, mutta ei se näy arjessa. Pitää vaan olla harkitsevaisempi rahan käyttäjä ja jättää lomareissut tekemättä. Minulla on nyt enemmän energiaa arkeen kuin hoitoalalla työskennellessäni. Lisäksi saan vaikuttaa omiin työvuoroihini todella hyvin, pystyn vastaamaan lapsieni soittoon kesken työvuoron ja vaikka käydäkin kotona kesken työpäivän tai kuskata lapsen harrastuksiin kesken työpäivän. Paluu hoitoalalle (ja isompaan palkkaluokaan) voi olla ajankohtainen sitten kun lapseni ovat isompia. Sitten minulla on varmasti palkasta mahdollista auttaa heitä mm.opintojen suhteen.

Käyttäjän Nonnu kuva

Wau! Olet rohkea kun kirjoitat tämän, ja varmasti moni voi yhtyä ajatuksiisi. Esimerkiksi minä, vaikka olenkin lähihoitaja

Käyttäjän Jaska kuva

Tänä keväänä ei ole ollut hetkeäkään jolloin TEHY ei olisi mainostanut jäseniensä surkeista palkoista. Itse sairaanhoitajan puolisoni mietin, että kuinka surkeita ovat ne sairaanhoitajat, jotka saavat vain 2500 kuussa. Oma puoliso tienaa aivan normaaleilla sairaanjoitajan töillä (huom tehnyt osan vuotta lyhennettyä työaikaa) yli 40 tonnia vuodessa. Kuukausipalkka on tällöin jotain 3500€/kk. Hetkinen 3500-2500 tekee noin tonnin. Työaika on viikossa vähemmän kuin normi toimihenkilöllä, yötöistä saa reilusti vapaita. Välillä tuntuu, että käykö siippa ollenkaan töissä.
Ja mitä vastuuseen tulee. Koska teidän työpaikalta on viimeksi savustettu joku pihalle? Koska viimeksi on irtisanottu taloudellisista ja tuotannollisista syistä porukkaa (arvatkaa ketkä lähtee ensimmäisinä)
Minkä takia suojatyöstä pitäsi maksaa vielä paljon enemmän kuin töistä joissa oikeasti vastuu kannetaan omalla työpaikalla.
Selvää on, että sairaanhoitajiakin on monenlaisia. Huippuja, keskinkertaisia ja täysiä paskakasoja. Itse antaisin vain huipuille lisää rahaa. Ihan niinkuin muilakin aloilla!

Käyttäjän Äärikapitalisti kuva

Kovaan ääneen vaaditaan lisää palkkaa, mutta housut tuhriutuvat välittömästi, kun pitäisi ottaa kovat keinot käyttöön vaatimusten tueksi. Lopulta tyydytään mihin tahansa ratkaisuun korkeintaan työpaikan kahvitauolla mäkättäen ja tällöinkin turpa tukkiutuu, kun esimies saapuu paikalle.

Käyttäjän Sh kuva

Voi voi, kyllä sairaanhoitajan työ voittaa vaativuudessa insinöörin mennen tullen. Kikattelut työpaikoilla kuuluvat ennemminkin sinne toimistotöiden puolelle, hoitotyössä siihen ei ole aikaa, vaikka toki huumoria myös muistetaan ylläpitää vaikka olot ovat nyt rankat. Olen ylpeä ammatistani ja olemme oikeutettuja työn vaativuuden mukaiseen palkkaan, siinä missä mikä tahansa muukin ammattiryhmä. Palkat ovat jääneet pahasti jälkeen ja viimeistään nyt on oikaisun paikka.

Käyttäjän Kiitoskorona kuva

Joka päivä tyvek haalareissa hikoillessa itseäni lohduttaa kovasti se todellisuus, että enää meidän teholla ei näy niitä kiroilevia huorittelevia vanhoja ukkoja. Niitä elintasovatsaisia, röökiä 40v vedelleitä yhteiskunnan omasta mielestään parempiluokkaisia alkotaustaisia ei tarvi enää kuunnella. Jännä ettei ole teholla näkynyt. Mua ei ole lyöty töissä kuukauteen, eikä mun ole tarvinnut olla ottamassa haltuun väkivaltaista potilasta. Toinen hyvä puoli on se, että kaiken tietävät omaiset eivät enää pääse haukkumaan hoitajia kesken työpäivän. Eikä sen jälkeenkään. Puhelimeen vastaa enää sihteeri, jos kerkeää. Meidän teholle on laskeutunut työrauha. Nämä em huomiot ovat saaneet aikaan päätöksen, että jos olen itse hengissä korona epidemian jälkeen, palaan entiseen ammattiini. Tämä työ sai aikaan sen, etten ole enää tälle alalle soveltuva.

Mainos
Mainos