(Kuva: Pixabay)

Onko hoitaja koskaan kuitenkaan oikeasti lomalla?

Minulla on pari indikaattoria, joista tiedän, että olen todellakin loman tarpeessa. Ensimmäisenä katoaa mielestä työkoneen salasana, sitten pankkikortin tunnusluku. Äärimmäisessä stressitilassa minulta lähtee muun perheeni iloksi ääni.

Olen nyt jo jonkin aikaa sitkeästi yrittänyt kirjautua työkoneelle Facebook-tunnuksillani ja avata puhelimen näppäinlukkoa työ-Roverin PIN-koodilla. Loma on todellakin tervetullut.

Mutta onko hoitaja sitten koskaan kuitenkaan oikeasti lomalla? Moni meistä on se lähipiirinsä hoivaajatyyppi ja kohdalle voi osua yhtä sun toista lomahaaveria, joissa on varmasti ihan hyötyä siitä, että perheessä on hoitaja. Itsekin olen se, joka mielessään käy läpi, että mukana on tarvittavat lääkkeet ja mökistä löytyy kyypakkaus. Tiedän, että teitäkin löytyy, joilla on suturointisetti matkakassissa.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Onneksi uran alkuaikojen ylikierrokset jo hieman helpottavat, enkä enää uimarannalla mieti, miten lapsi elvytettiinkään. Tämä saattaa olla seurausta omasta hoitotyön opettajastani, joka tuntui valehtelematta osuvan joka käänteessä jollekin onnettomuuspaikalle ja lopulta hänen henkilöautonsa varustelu lähenteli ambulanssia. 

Lomalle jäämiseen liittyvät omat rituaalinsa. Itselleni se on pukkarin kaapin siivoaminen kaikesta lippulapusta, mitä sinne kertyy, samoin laukku tulee perattua. Sen jälkeen vaimennan työpaikan WhatsApp-ryhmän ja piilotan Facebook-ryhmän.

Pikkukaupungissa kun asun, niin seuraavana päivänä toki törmään kaupassa puoleen työporukasta ja useaan entiseen potilaaseen.

Osin juuri siitä syystä tekee mieli lähteä kotimaisemista muualle. Nyt korona-aikaan se tosin mietityttää. Entä jos nyt ihmeen kaupalla kaiken tämän käsien pesemisen jälkeen sairastuisinkin vakavin oirein koronaan ollessani vaikkapa Oulussa? En ole vielä aivan prosessoinut sitä, antaako mieleni myöten sen, että näissä olosuhteissa matkustan muiden sairaanhoitopiirien riesaksi. Eipä näitä tavallinen tallaaja juuri taida enää miettiä, mutta hoitajapa miettii. Lomallakin.

Meitä on lomien suhteenkin moneksi. Toinen ei siedä ajatellakaan hoitotyötä lomalla, toinen lukee alaa sivuavaa kirjallisuutta ja katsoo kymmenen kautta Greyn anatomiaa putkeen ja Sykettä päälle. Kun juuri ennen koronaan aloittelin blogia, kuvittelin kesän tullen kirjoittavani blogimerkinnän matkavinkeistä alan museoihin. No, jäi nyt kirjoittamatta. Ehkä tulevina kesinä. 

Vietit lomaasi miten hyvänsä tai missä kohtaa kesää hyvänsä, toivotan sinulle lukijani rentouttavaa lomaa. Pidä itsestäsi huolta. 

 

Sh Harjula -blogia voit seurata Facebookissa sekä Instagramissa.

Mainos
Mainos