Työn luonteen ja rasituksen ollessa mikä on, on meillä lupa viettää vapaamme juuri miten itse haluamme. (Kuva: Pixabay)

Sinun vapaasi, sinun valintasi

Siinä missä kesä näkyy työpaikoilla, heittää se oman varjonsa myös vapaille. Jännittää, miten itselle kävi loma-lotossa: sataako vai paistaako. Ja toisaalta, miten käy koronan kanssa, pääseekö minnekään lähtemään. Tai saako lomaa ensinkään pidettyä.

Kesällä kun luvallisten ja kokeneiden hoitajien osuus vuoroissa on vaikeampi taata, vaikeutuu omien vuorotoiveiden toteutuminen entisestään. Kesä ohittuu yhtäkkiä niin, ettet taaskaan ehtinyt kesäjuhliin kavereiden kanssa, koska viikonloppu meni töissä. Ja jos (ja kuten tällä alalla usein on) myös ystäväsi elävät kolmivuoroa, voitte saman tien sopia näkevänne seuraavan kerran joku lokakuinen maanantai.

On tilanteita, joissa läheisiltä ei aina riitä ymmärrystä sille, että valitset oman levon ja oman mielen mukaisen vapaapäivän vieton sen sijaan, että osallistuisit listan ainoana vapaana viikonloppuna serkun kummin kaiman häihin. Toisaalta vuorotyö on myös hyvä tekosyy jättää monet kissanristiäset väliin.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Kun vuorotoiveet tulee esittää viikkoja tai jopa kuukausia ennen niiden toteumista, vie se elämästä oman spontaaniutensa. Yllättävien menojen ilmaantuessa saa kikkailla hyvän tovin ja toivoa työkavereilta vuoronvaihtoja. Silläkin hinnalla, että lopusta listasta tulee kammottava.

Jos koronakeväästä voin alakouluikäisten lasten äitinä jotain hyvää keksiä, niin sen, ettei toukokuun loppuun osunut tänä vuonna kevätjuhlamorkkista siitä, ettei oman lapsen esiintymistä ties minä metsän eläimenä tai palkokasvina päässyt taaskaan todistamaan.

Työn luonteen ja rasituksen ollessa mikä on, on meillä lupa viettää vapaamme juuri miten itse haluamme. Harjoitetaan tänä kesänä siis tervettä itsekkyyttä; kuunnellaan herkästi omaa itseämme ja tarpeitamme ja opetellaan sanomaan välillä myös ei.

 

Sh Harjula -blogia voit seurata Facebookissa sekä Instagramissa.

 

 

Mainos
Mainos