Samat kuviot joka päivä. Kuva: Pixabay

#443: Työmatkat

Työmatkoilla, jos jossain, korostuvat toistuvat kuviot.  

Samat naamat, tuo yksi istuu bussissa aina samaan paikkaan, tuo nukahtaa aina bussimatkan aikana viimeistään kolmannen pysäkin kohdalla.

Asiat toistuvat, oli työmatka sitten lyhyt tai pitkä. Omat kuviot ja tekemiset arjessa, eli turvalliset rutiinit, näkyvät ehkä paremmin muille kuin itselle. Työmatkojen rutiinit ovat tietysti erilaiset, riippuen siitä onko työmatka 1,7 kilometriä, kuten minulla oli monta vuotta, vai vaikka sata kilometriä suuntaansa.  

Tehy-lehdessä nro 3 on haastateltu Virtalähteeni-juttusarjassa Sanna Vuorista. Hänellä on pitkä työmakta, edestakaisin liki 200 kilometriä. Sanna mainitsee jutussa, että kiinnostava työ päihittää pitkän työmatkan ja että työ vastasyntyneiden teho-osastolla on hänen unelmaduuninsa. Niin, totta - työtyytyväisyys antaa voimaa ajaa Janakkalasta Helsinkiin ja takaisin.

Fiilis siitä, että tekee merkityksellistä työtä, antaa voimaa pitkään työmatkaan. Matkan taittaminen ei aina ole ihan helppoa ja se voi tuntua raskaalta, kun vaikkapa iltavuorosta ajelee syys- tai talvipimeällä kotiin huonossa kelissä ja väsy painaa. Sannan kohdalla tilannetta helpottaa yksikössä käytössä oleva työaika-autonomia. Pitkiä vuoroja tehdessä joutuu pitkää työmatkaa ajamaan harvemmin.

Musiikki, äänikirjat, radio... On olemassa monta keinoa tehdä lyhyestä tai pidemmästäkin työmatkasta hieman mukavampi.

Kiistämätön tosiasia on, että työmatkan pituus tietysti vaikuttaa suoraan käytettävissä olevaan vapaa-aikaan. Siinä mielessä esimerkiksi omalla kohdallani etätyö on nyt verraton vaihtoehto. Säästän viikossa huomattavan määrän aikaa. 

Joku fillaroi, joku sauvakävelee, toinen ajaa tunnin tai puolitoista suuntaansa. Tee työmatkasi miten teet, mutta ota tästä ajasta kaikki hyöty irti. Jos väsyttää ja olet liikkeellä autolla, niin ota levähdyspaikalla 15 minuutin pikatorkut, niin kuin Sanna tekee. 

Kommentit

Käyttäjän praide kuva

After a couple of reactants unite to produce one item A routine reaction does occur. ... a good case of the vitamin reaction would be that the mixture of sodium (Na) and chlorine (Cl) to create sodium chloride (NaCl).
https://thefreshlymade.com/the-worlds-worst-advice-on-dissertation-propo...
http://forum.understandingbasics.com/learn-to-powerpoint-online-help-lik...
http://www.shamolima.com/2021/05/13/what-are-the-first-few-pages-of-a-book/