Käyttäjän Kenelle kellot soivat kuva

1. Palkan lisät

Harvempi olisi ehkä valmis tekemään vuorotyötä ja riskeeraamaan terveyttään, jos peruspalkka olisi lähtökohtaisesti parempi. Tällöin ei olisi taloudellisista syistä tarpeen tehdä epämukavia ja terveydelle haitallisia työaikoja.

2. Oma aika

Myös päivätyötä tekevä voi järjestää omaa aikaa. Hyvin_toimiva työvuorosuunnittelu ehkä mahdollistaa harrastukset, mutta enemmän on viitteitä siihen, että vuorotyössä säännöllisistä harrastuksista joutuu luopumaan. Valvottujen öiden jälkeinen "miniloma" voi mennä enemminkin vuorotyö-jetlagissa, jolloin määrällisesti yhtäjaksoista vapaa-aikaa on toki enemmän, mutta laadullisesti tämä aika voi olla kaikkea muuta kuin hyvää. Palautumisen ehdoilla siis mennään. Voihan sitä olla fyysisesti paikalla, mutta onko sitä sitten oikeasti läsnä...

3. Arkivapaat

Olisiko tarve omaan rauhaan ja asiointiin hiljaisina hetkinä niin suuri, jos terveydenhuollon työ ja vuorotyö ei olisi kokonaisuudessaan niin kuormittavaa? Kuten jutussa todettiin, monia asioita voi nykyään hoitaa netin kautta tai poikkeavina aukioloaikoina, jolloin harvoin täytyy itse mennä paikan päälle.

4. Vaihtelevuus

Hyvien puolien etsimistä tämäkin. Työtä hiljaisemmassa työympäristössä ja usein pienemmällä porukalla. Taas korostuu se jonkinlainen "rauhan kaipuu" muuten hektisellä ja usein aliresursoidulla alalla. Kai sitä tohinaa sitten pitää "paeta" edes vähän vähemmän aisteja kuormittaviin työvuoroihin ja nähdä sen vuoksi jotakin hyvää näissä muuten epäkiitollisissa työajankohdissa.

5. Jaettu työ

Jaetaan ja jatketaan sitä työtä päivätyössäkin.

6. Fiilikset

Enemmän nämä fiilikset liittyvät työn tärkeyden kokemukseen kuin vuorotyöhön. Onhan se kiva tehdä tärkeätä työtä ja olla arvokas ammattilainen. Lämmittää se ehkä vähän, mutta enemmän tämäkin näyttäytty laihana lohtuna kuin syynä, jota ei voisi myös päivätyössä saavuttaa.

7. Kissanristiäiset

Miten olisi vaikka rehellisyys? Aika kaukaa haettua, jos vuorosyyn hyvä puoli on sen toimiminen hätävalheena epämieluisaan sosiaaliseen tapahtumaan. Ja taas tulee mieleen kysymys, että jos oikeasti olisikin tuolloin vapaata, niin mikä estää menemästä kissanristiäisiinkin? Ei kai vaan raskas ja epäsäännöllinen vuorotyö, joka vaatii veronsa vapaapäivillä palautumisen ja surkastuvien sosiaalisten ympyröiden muodossa?

8. Perhe-elämä

Niin mikä? Etenkin nuorille tuputetaan lisävuoroja ja ylitöitä vuorotyössä. Missäs kohtaa ne vuorotyöläiset ennättää ja jaksaa perhettä perustaa saati pitää huolta siitä? Syntyvyystilastot puhukoon puolestaan. Vuorotyössä ruuhkavuosina "läpystä vaihto" -elämä se vasta luksusta onkin!

9. Palautuminen

Moni vuorotyössä on varmasti aika pihalla omista voimavaroistaan, eikä heillä vain ole mitään parempaa, mihin verrata. Univajetta ja sosiaalisen elämän puutetta paikataan
liian usein vielä huonoilla ruokailutottumuksilla ja monesti alkoholillakin. Alavireisyys ja ärtyisyys kasvaa. Moni päivätyöhön vaihtanut vasta siinä vaiheessa tajuaa, miten sumussa ja työaikojen ehdoilla vuorotyössä on elänyt.

10. 24/7 yhteiskunta

Niinpä. Tätäkö me oikeasti haluamme ja tarvitsemme? Lisää epäterveitä ja sosiaalisesti epäkiitollisia työaikajärjestelyitä yhä useammalle...

Eli jatka vaan samaan malliin ja muistuttele vuorotyön haitoista jatkossakin!