Käyttäjän Essi Paulamäki kuva

Mukavia tyyppejä on kyllä joka paikassa, ja monen kanssa jäädään kavereiksi. Silti ne kivat ja hiljaiset jäävät varjoon eivätkä uskalla suutaan avata saati julkisesti kaveerata, etteivät jäisi portinvartijoiden hampaisiin itse.

Ilmapiirin myrkyttäjillä on syvä uhriutumisen kokemus, että heidät ohitetaan, heitä kiusataan, heistä ei välitetä - ja saavat pitää paikkansa kun kostavat tämän kaikille muille, opiskelijoille ja keikkalaisille. Monella osastolla lähtevät ihmiset näiden myrkynkeittäjien ympäriltä pakoon eikä muutosta tule, kenellekään, koska marttyyrit.

Pikkupomoilmiö on esimiehen osaamisen kyseenalaistamista. Jos tehtäisiin töitä töiden vuoksi ja keskityttäisiin työssä oleelliseen eikä työkavereiden kyttäämiseen, niin kaikilla olisi helpompi hengittää.

Uhka siitä, että kuka täältä seuraavaksi lähtee on painostava kaveri. Entäs jos en riitä ja en olekaan tarpeellinen. Mistä löydän seuraavan työn.

Keikkalaisena on jokseenkin suojassa, koska keikkalainen ei ole uhka, on vain käymässä. Puolenkin vuoden sijaisuus tai suora rekry saa hirveän älämölön aikaiseksi. Kuka toi oikein kuvittelee olevansa ja mitä se luulee täällä tekevänsä ja onkohan sillä edes työkokemusta. Keikkalaisena riittää, että tekee työt, jotka osoitetaan. Yhteisöön kuuluvan/ pyrkivän täytyy sietää kaikkea muuta vähättelyä, mitätöintiä, tylyttämistä ja syyllistämistä. Portinvartijoina toimivilla pikkupomoilla on yhteisön ja työn suhteen usein aivan eri agendat, kuin esimiehellä.

Olen miettinyt usein, että tiedostavatko ihmiset oikeasti, miten työssä käyttäytyvät, onko se tietoista peliä vai tidostamatonta. Joka tapauksessa esimiehen ja yrityksen pitäisi myös herätä siihen, jos jonkun osaston ovi käy tiuhaan.

Terveysalalla sellaista aspektia kuin "sosiaalinen terveys" ei tunnisteta lainkaan. Kuormittavat ihmissuhteet ja niiden aiheuttamat mielenterveyttä uhkaavat ongelmat suhteessa työntekijöihin eivät voi olla mikään osatekijä, kun edes fyysistä koskemattomuutta ei kyetä kaikissa yksiköissä takaamaan. Siinäpä ajatuksen poikasta itämään.