Metsätreenit palveluskoirien kanssa kestävät tuntikausia – hoitajan taidoistakin välillä hyötyä

Yhteinen koiraharrastus on lähentänyt äitiä ja tytärtä, Mari Mikkosta ja Noora Luukkaista.

Kuvateksti
Noora Luukkainen (vas.) ja Mari Mikkonen harjoittelevat koiriensa Ylvan, Vinskin ja Toukon kanssa metsässä. Kuva: Tiiu Kaitalo

Musta koira kiitää ilolaukkaa kuraojassa. Metsätreenit ovat juuri päättyneet ja suursnautseriuros Vinski on ilosta villinä.

Touhua seuraavat huvittuneena äiti ja tytär, sairaanhoitaja Mari Mikkonen, 49, ja lähihoitaja Noora Luukkainen, 29. Koira on Marin, mutta yhteinen palveluskoiraharrastus on tuonut naiset metsiin ja treenikentille monta kertaa viikossa jo viiden vuoden ajan.

Mari aloitti treenit, sillä hän halusi koiralleen lenkkeilyn lisäksi harrastuksen, jossa se voi käyttää päätään ja tarkkaa nenäänsä. Pian mukana oli tytärkin.

”Olen kasvanut koirien keskellä. Äiti innostui hakuharrastuksesta ja pyysi minut avuksi mukaansa”, Noora kertoo.

Mari ja Noora treenaavat koiriensa kanssa hakua ja tottelevaisuutta.

Haku on koiraharrastuslaji, jossa koira opettelee etsimään metsään piiloutuneita ihmisiä. Treeneihin valmistautuminen alkaa jo kotona makupalojen pilkkomisella. Koira saa niitä löydettyään metsästä ihmisen.

Äidistä ja tyttärestä on toisilleen apua myös koirien tottelevaisuuskoulutuksessa. Toisen neuvo ja tuki on tärkeää, sillä itse ei aina huomaa, miksi koira ei opi toivotulla tavalla.

Illalla kotona olemme kaikki onnellisen väsyneitä.

Metsässä liikkuminen on nautinto niin eläimelle kuin ohjaajille. Treenit ovat pitkiä ja joskus metsässä voi vierähtää neljäkin tuntia.

”Mukavan harrastusporukan lisäksi iloitsen, kun koira nauttii nenätyöskentelystä. Aika kuluu treeneissä nopeasti ja illalla kotona olemme kaikki onnellisen väsyneitä”, Mari kertoo.

Hoitajan ammattiosaamisestakin on välillä apua. Nooran belgianpaimenkoira Ylva on kodinvaihtaja, joka saapui Nooran perheeseen ongelmakoirana. Ylvalla on autismiin viittaavia ominaisuuksia.

”Ylva on erittäin herkkä ja se tarvitsee tarkat rutiinit. Koska minulla on työkokemusta autististen lasten parissa työskentelystä, oli helpompi ymmärtää koiraa ja tietää, miten sitä olisi parasta kouluttaa”, Noora miettii.

Teksti Tiiu Kaitalo

Lue lisää:

Diabetesta sairastava hoitaja toteutti haaveensa – oma koira tunnistaa nyt verensokerin vaihtelun

Koira tehostaa fysioterapeutin työtä – ”Kukaan ei ole nyrpistänyt nenäänsä”

Suosittelemme sinulle

Tehy
24.9.2021
Tehy
9.3.2021