Maanantaisin Sini Hussein tapaa nuoria. Se tuo kivaa vaihtelua tietokoneen kanssa seurusteluun. Kuvat: Jaakko Martikainen

Robottikuiskaaja Sini Hussein: ”Nuoret hakevat apua usein nimettöminä”

Sini Hussein kouluttaa Mielenterveystalon virtuaaliapuri Milliä. Varsinkin nuorille on tärkeää, että apua voi kysyä myös anonyymina.

Ahdistus ja masennus. Ne ovat aiheet, joista Nuorten Mielenterveystalossa haetaan eniten tietoa. Verkossa olevan Mielenterveystalon sisältöihin pääsevät käsiksi kaikki, kirjautumatta ja ilmaiseksi. Erityisesti omahoito-ohjelmat ovat suosittuja.

Kun apua hakeva saapuu sivuille, tuiskahtaa ruudun syrjään turkoosihupparinen virtuaaliapuri Milli.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

”Moi! Olen Milli, tekoälystä rakennettu tyyppi. Tiedän parhaiten yleisimmistä mielenterveyteen liittyvistä aiheista”, se aloittaa.

Milliä koulii Husissa työskentelevä sairaanhoitaja, robottikuiskaaja Sini Hussein, 33.

Milli tunnistaa saamastaan viestistä sanoja, joita Sini sille opettaa. Tietyt sanat ohjaavat sopiviin automaatti­vastauksiin. Sini kirjoittaa vastauksia ja tekstejä, joiden työstämisessä on apuna myös Husin muita asiantuntijoita.

Reilussa vuodessa Millin kanssa on käyty yli 34 000 keskustelua. Palaute on ollut hyvää. Millin puheen sävyä on pidetty sopivan juttelevana. Vaikka sen takana on tekoäly, moni kokee sen pikemminkin ihmisen kaltaisena kuin koneena.

Hiljattain Milli on siirtynyt neuvomaan myös aikuisten puolelle.

”Pientä haastetta tuo se, että emme pysty erottelemaan, onko juttelija nuori vai aikuinen. Saman tekstin pitäisi puhutella 14-vuotiasta ja 50-vuotiasta. Tavoitteena on, että pystymme kohdentamaan vastaukset paremmin. Ehkä Milli tulevaisuudessa kysyy ikää.”

Vielä ensimmäisen korona-aallon aikaan sivuilla oli myös chat-palvelu, mutta se vei liikaa resursseja. Myös Sini päivysti ennen paljon chatissa.

”Chatissa minulta kysyttiin usein neuvoa jonkun tutun puolesta. Millille sen sijaan kerrotaan, että minulla itselläni on tällaisia oireita.”

Sinin fyysinen työpaikka sijaitsee Helsingissä Hesperian sairaalassa. Sinin lisäksi Milliä kouluttavat aikuispsykiatrian puolelta projektipäällikkö Reetta-Maria Roiha ja tekninen asiantuntija Emma Niemi. Millin kotina toimiva Mielenterveystalo on osa yliopistosairaanhoitopiirien tuottamaa Terveyskylä-verkkopalvelua.

Sairaanhoitajaksi opiskellessaan Sini ajatteli, että hänestä tulee teho­hoitaja. Harjoittelu Julkulassa Kuopiossa nuorisopsykiatrian osastolla mullisti ajatukset. Psykiatriaan heränneen kiinnostuksen viimeisteli syventävä harjoittelu Kuopion psykiatrian keskuksessa.

Husin nuorisopsykiatrialla Sini on työskennellyt yhdeksän vuotta. Ennen siirtymistään asiantuntijatyöhön hän teki pitkään töitä hoitajana eri nuorisopsykiatrian yksiköissä.

Viime vuonna Sini sai valmiiksi ylemmän amk-tutkinnon. Lopputyönään hän kehitti työpaikalleen konsultaatiomallin neuropsykiatrisista häiriöistä kärsivien nuorten hoitoon.

”Ihmisen käytös kiehtoo minua. Jokainen neuropsykiatrisista häiriöistä kärsivä nuori on omanlainen persoonansa. On kiinnostavaa, mistä muista poikkeava käytös johtuu ja miten sen voi huomioida arjessa. Olen luonteeltani sellainen, että jos kiinnostun jostakin, teen sitä 110 lasissa.”

Sini jatkaa opiskelua ja tähtää nyt opettajaksi. Haaveena on kouluttaa tulevia sairaanhoitajia, vaikka ei hän nykyisestä työstäänkään haluaisi luopua.

Yhtenä työpäivänä viikossa Sini tapaa nuoria. Hän tekee diagnostisia tutkimuksia eli ADI-R-haastatteluja ja ADOS-2-tutkimuksia, jossa havainnoidaan nuoren vuorovaikutuksen laatua. Tutkimuksissa selvitetään, onko kyseessä autismikirjon häiriö.

”Nuorten tapaaminen on työni lempilapsi, onneksi en ole joutunut luopumaan siitä.”

Millin kouluttamisen lisäksi Sini kehittää nuorten digihoitopolkuja. Hän vastaa myös toiminnallisten terapioiden ostopalvelusta ja koordinoi nuorisopsykiatrian kokemusasiantuntijoiden verkostoa.

Nykyään Hus kouluttaa kokemusasiantuntijansa yhdessä Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa. Entisiltä potilailta saadaan tärkeää tietoa esimerkiksi siitä, miltä pakkotoimet tai osastohoito tuntui. Heidän kokemuksiaan hyödynnetään myös esimerkiksi työnohjauksessa. Joskus he auttavat potilaan kanssa, jolla on samantyyppisiä ongelmia kuin heillä itsellään on ollut.

Nuorten Mielenterveystalon sivuilta voi lukea nuorten omia tarinoita sairastumisesta. ”Mielenterveyteen liittyy yhä stigmaa. Nuorten kirjoitukset toivottavasti lievittävät avun hakemisen vaikeutta.”

Sini näkee, että digipalvelut ja etäterapiat ovat alue, joka kasvaa ja jota pitää kehittää. Sen osoittaa esimerkiksi nuorille tarkoitettu, valtavan suosittu Sekasin-chat, jonka taustalla on monia järjestöjä ja muita toimijoita.

”Nimettömyyteen ja vapaaehtoisuuteen perustuvia palveluja tarvitaan. Moni nuori haluaa asioida esimerkiksi avatar-hahmon takaa”, Sini sanoo.

”Itseäni harmittaa, että nuorisopsykiatrian palvelujen kysyntä on suurempaa kuin tarjonta. Tämä on aliresursoitu ala. Se näkyy esimerkiksi koulukiusaamisena ja epämääräisenä pahoinvointina. Ongelmien pitää olla aika isoja, jotta pääsee erikoissairaanhoitoon. Digipalvelut tuovat tähän osin apua, mutta ei etänä voi hoitaa psykoottista tai itsetuhoista nuorta.”

Myös ammattilaisia on puhuttanut Helsingin Koskelan henkirikos.

”Haaste on usein se, että nuoren ympärillä on paljon toimijoita, mutta tieto ei kulje. Lastensuojelun ja nuorisopsykiatrian välille tarvitaan tiiviimpää yhteistyötä.”

 

Miten Milli puhuu? Sini kamppailee välillä sen kanssa, miten asettelisi sanat Millin suuhun niin, että ne puhuttelisivat nuoria.

 

Lempityöpäiväni maanantai

Maanantai. Maanantaisin minulla on aina potilastyötä. Teen Pasilassa olevassa toimipisteessä autismikirjon diagnostisia tutkimuksia. Välissä on yksi kokous: nuorten neuropsykiatrisen työryhmän tiimi.

Tiistai. Työpäiväni alkavat tietokoneella viestien läpikäymisellä. Tiistaista perjantaihin aamuihin kuuluu myös puolen tunnin kokous eli nuorisopsykiatrian psykososiaalisten hoitojen osaamiskeskuksen aamukokous. Varsinkin nyt korona-aikana teen paljon töitä etänä. Tänään koulutin virtuaaliapuri Milliä.

Keskiviikko. Toiminnallisiin terapioihin kuuluvat muun muassa musiikki- ja kuvataideterapiat, toimintaterapia ja fysioterapia. Käsittelen niihin liittyviä ostopalveluhakemuksia. Lisäksi on kokouksia, jotka liittyvät ostopalveluihin ja Mielenterveystaloon.

Torstai. Kirjallisia töitä. Suunnittelemme, miten Milliä ja Mielenterveystaloa kehitetään. Järjestän kokemusasiantuntijan etätyökeikkaa.

Perjantai. Ohjaan henkilökuntaa ostopalveluihin hakeutumisessa. Käyn läpi ostopalveluprosessia. Olen yhteyksissä kouluterveyden ja terveysasemien henkilöstöön. He voivat hakea meiltä nuorelle lyhytterapiaa varhaispsykoterapiana ilman erikoissairaanhoidon kontaktia.

Lue lisää:

Robottiguru: Moni ottaisi pesulle tai vessaan mieluummin robotin kuin ihmisen

 

Mainos
Mainos