Muutos koskee tiettyjä silmätulehduslääkkeitä, kakkostyypin diabeteslääkitystä ja raskauden ehkäisyä. Kuva: Liisa Takala

Lääkkeitä määräävien hoitajien työkalupakki kasvaa – uutena diabeteksen yhdistelmälääkkeet

Sairaanhoitajien määrättävissä olevien lääkkeiden lista laajenee. Muutokset koskevat kolmea lääkeryhmää.

Rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden saaneiden sairaanhoitajien työkalupakki kasvaa. Muutos koskee tiettyjä silmätulehduslääkkeitä, kakkostyypin diabeteslääkitystä ja raskauden ehkäisyä.

Uusi asetus on jo vahvistettu, mutta muutos tulee voimaan vasta syyskuun puolivälissä, jotta Kela ehtii tehdä muutokset lääketietokantaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Osa muutoksista on paluuta entisiin, hyvinä pidettyihin käytäntöihin. Vuoden 2020 alussa asetusta kiristettiin: sairaanhoitajat saivat määrätä silmätulehdukseen lääkityksen vain yli 12-vuotialle. Nyt he voivat taas kirjoittaa reseptin myös pikkulapselle.

”Asiakkaan näkökulmasta palvelu on nyt helpommin saatavilla. Osa meistä työskentelee pienissä terveyskeskuksissa, joissa ei välttämättä edes ole lääkäriä, mutta helpottaa se työtä meillä päivystyksessäkin”, sanoo Tehyn lääkkeenmääräämisen jaoston puheenjohtaja Jari Kauppinen. Hän työskentelee sairaanhoitajana Jyväskylässä sairaala Novan päivystyksessä.

Jaostossa on 500 jäsentä. Sekä Tehy että jaosto antoi lausunnot asetuksen liitteestä.

Tehyn mielestä asetus kaipaa muutakin päivitystä: korona-aika on lisännyt etävastaanottoja.

”Työtä sujuvoittaisi, jos sairaanhoitaja voisi tehdä lääkemääräyksen etävastaanotolla. Varsinkin vanhemmat potilaat ovat arastelleet vastaanotolle tuloa koronan takia. Etävastaanotot ovat nykyaikaa”, toteaa työvoimapoliittinen asiantuntija Mervi Flinkman Tehystä. Tehy on ollut asiasta yhteydessä ministeriöön.

Tällä hetkellä sairaanhoitaja voi määrätä puhelinhaastattelun perusteella lääkkeen vain naisen äkillisen, komplisoitumattoman virtsatietulehduksen hoitoon.

 

Mikä muuttuu 15. syyskuuta:

  • Poistettu kloramfenikolin ja fusidiinihapon määräämiseen aikaisemmin liitetty 12 vuoden ikäraja. Kloramfenikoli ei kuitenkaan voi määrätä alle 1-vuotiaille, eikä raskauden tai imetyksen aikana. Fusidiinihappoa ei voi määrätä alle 1-vuotiaille.
  • Lisätty tyypin 2 diabeteksen hoitoon käytettäviä yhdistelmävalmisteita, joissa metformiini on yhdistetty sitagliptiiniin, vildagliptiiniini, saksagliptiiniin, linagliptiiniin tai alogliptiiniin. Näitä ei voi määrätä alle 18-vuotiaille.
  • Palautettu eräitä raskauden ehkäisyyn 15–34-vuotiaille naisille käytettäviä lääkkeitä. Nämä ovat nomegestroli ja estradioli, gestodeeni ja etinyyliestradioli, dienogesti ja estradioli sekä drospirenoni.

Lääkkeen määräämistä koskeva asetus.

Lue lisää:

Sairaanhoitajien määräämien lääkkeiden valikoima kasvaa

Mainos
Mainos

Uutisia