Poliisi on aloittanut esiselvityksen Helsingin kaupungin palkanmaksuhäiriöistä

Muun muassa Tehy on tehnyt rikosilmoituksen palkanmaksun ongelmista, jotka ovat jatkuneet Helsingin kaupungilla jo pitkään. Nyt poliisi on aloittanut asiassa esiselvityksen.

Kuvateksti
Helsingin kaupungin työntekijöiden palkoissa on ollut poikkeuksellisen paljon virheitä.
Kuva: Tehy-lehden arkisto

Helsingin poliisi on aloittanut esiselvityksen Helsingin kaupungin palkanmaksuhäiriöistä. Poliisille on tehty useita  rikosilmoituksia kaupungin toiminnasta. Yksi ilmoituksen tekijöistä on Tehy, joka on pyytänyt poliisia selvittämään, kenen viranhaltijan vastuulla olevista laiminlyönneistä palkanmaksun virheellisyydet johtuvat. 

Helsingin poliisilaitos tekee tapahtumista esiselvityksen sen arvioimiseksi, onko asiassa syytä epäillä rikosta. 

”Tilanne on kaikkien kannalta valitettava. Helsingin poliisilaitos ei voi vaikuttaa palkanmaksuhäiriöiden korjaantumiseen tai menettelyyn ylipäänsä, vaan poliisin tehtäväksi jää ainoastaan arvioida onko häiriöiden taustalla syytä epäillä jotain rangaistavaa tekoa tai laiminlyöntiä”, toteaa rikostarkastaja Teemu Jokinen poliisin tiedotteessa.

Esiselvityksen kestoa on tässä vaiheessa mahdotonta ennakoida, poliisista kerrotaan.

Helsingin kaupungin palkanmaksun ongelmat ovat koskeneet useampana palkanmaksukautena useita tuhansia työntekijöitä.

Osa ongelmista liittyy palkanmaksujärjestelmän muutokseen. Helsingin kaupunki on ollut siirtymässä vuoden 2022 aikana 1980-luvulta saakka käytössä olleesta pitkälti manuaalisesta palkanmaksuprosessista digitaalisen palkkausjärjestelmän käyttöönottoon.

Työnantajan olennaisin velvoite on maksaa työntekijän palkka oikein oikeana palkanmaksupäivänä.

Helsingin kaupunki on Suomen suurin työnantaja. Sen palveluksessa on noin 38 000 työntekijää.