Lähitapaamiset ovat koronan aikaan olleet kortilla, ja se näkyy nuorten voinnissa. Kuva: iStock

Tehyn opiskelijat: ”Nuorten mielenterveysongelmat räjähtävät käsiin – pelkät puheet eivät nyt riitä”

Koronan aikana opintonsa on aloittanut jo kaksi vuosikurssia – pääosin etänä. Tehyn opiskelijayhdistys vaatii nuorten hyvinvointiin lisää rahaa ja resursseja.

Tänään vietetään opiskelijoiden mielenterveyspäivää. Teemoina ovat osallisuus ja oikeus apuun.

Koronakriisin kuluessa opintonsa on aloittanut jo kaksi uutta vuosikurssia. Uudet opiskelijat ovat viettäneet pääosan ajastaan ruudun äärellä etänä. He eivät ole saaneet tilaisuutta ryhmäytyä tai kokea opiskelijaelämää.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Lähiopetusta on jo ennen koronaa karsittu raskaalla kädellä vuosien ajan.

”Erityisesti käytännön osaamiseen tähtäävässä koulutuksessa toiminta, yhteistyö ja läsnäolo ovat elintärkeitä ammatillisen kasvun ja ammattilaiseksi valmistumisen tiellä. Suuri osa opiskelijoista ei valmistu etätyöntekijöiksi”, muistuttaa Tehyn opiskelijayhdistys kannanotossaan. Sen takana ovat Tehyn opiskelijayhdistyksen lisäksi Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ja Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU.

Viime vuoden aikana moni opiskelija on saanut kokea, miltä tuntuu joutua osattomaksi, eristetyksi ja avuttomaksi. Nuorten ja opiskelijoiden mielenterveysongelmat ovat räjähtämässä käsiin.

”Nuoria ja opiskelijoita on syyllistetty ja kauhisteltu. Kehuja, ilonaiheita tai positiivisuutta ei korona-aikana ole juurikaan herunut, vaikka suurin osa on toiminut kriisissä vastuullisesti”, yhdistys huomauttaa.

Tehyn opiskelijayhdistys vaatii konkreettista apua sekä kuntien että valtion päättäjiltä. Nuorten ja opiskelijoiden terveyteen, hyvinvointiin ja opintojen ajallaan valmistumista tukeviin palveluihin on pantava rahaa ja resursseja. Nuoria on kuultava ja huomioitava, pelkät puheet eivät riitä.

Opiskelijoiden mielenterveyspäivä 22.4.

Lue lisää:

Korona eristi opiskelijat: "Kukaan ennen meitä ei ole joutunut aloittamaan opintojaan näin"

Mainos
Mainos

Uutisia