Millariikka Rytkönen: Du klarar det här

Bara en frisk och välmående arbetstagare kan och orkar hjälpa. Därför hoppas jag du kan hålla tillräckligt mycket semester i sommar och verkligen får vila, skriver Tehys ordförande Millariikka Rytkönen.

Bild: Leena Louhivaara

För tre veckor sedan satt jag i Finlands Filmstiftelses biograf. Föreställningen för inbjudna gäster hade samlat en full salong och jag visste inte riktigt vad jag kommit för att se. Karolina Gröndahls dokumentärfilm Kivun ja ilon työ skulle just börja. 

”Sä pystyt tähän.”

Rösten var så varm och motiverande, när barnmorskan Kirsi sade, att du klarar det här, att jag började gråta. Där i mörkret på den smockfulla föreställningen för inbjudna grät jag av saknad efter barnmorskearbetet, som varit mer än ett yrke för mig. Jag grät kanske också lite för att jag var trött och frustrerad och av ren ilska över den samhällssituation vi upplevt i vår. 

Du klarar det. Fint, sade barnmorskan uppmuntrande på vita duken, och smekte föderskans arm. Det uppmuntrade nog mig lite också. Utan att hon visste.

I filmen personifierar barnmorskan Kirsi och doulan Anna-Riitta, som båda är proffs på födslar, yrkesutövarnas betydelse för hur förlossningsupplevelsen påverkar en resten av livet – antingen knäcker den en eller så ger den kraft. Kirsi och Anna-Riitta låter tittaren komma sig mycket nära och är helt öppna för oss. Bakom yrkesrollen ser vi människan.

Jag märker att filmen fortfarande snurrar i tankarna. Den påminde mig om hur allt – alla möten i vår bransch oavsett arbetsplats och yrke – sätter spår. Vi tehyiter vet att bara friska och välmående arbetstagare kan och orkar hjälpa. Därför hoppas jag att du kan ta tillräckligt mycket semester i sommar och faktiskt får vila.

Vi klarar vad som helst bara vi får ta igen oss lite emellanåt. Jag önskar dig massor av fina stunder i sommar!

PS. Om du också vill uppleva en känslostorm på vita duken, så gå och se dokumentärfilmen Kivun ja ilon työ. Premiären är den 23 augusti.