Millariikka Rytkönen: Man får ha roligt

Att få ha trevligt på jobbet bör värdesättas som ett sätt att öka välmåendet i arbetet, skriver Tehys ordförande Millariikka Rytkönen.

Bild: Leena Louhivaara

I yran kring Käärijä gjorde vårdarna på Hus operationsavdelning i Mejlans en dansvideo som blev viral. Det gillades inte av alla.  En tweet skällde ut arbetsgivaren, vad är det riktigt man prioriterar? Cha cha cha eller patienter?

Hus officiella mediekonto gav snabbt svar: ”Våra prioriteringar är klara: patientens välbefinnande och god vård står alltid i centrum. Viktigt är det också att orka med arbetet och att ha en bra gemenskap. Under en paus kan man återhämta sig på många sätt, till och med med lite dans.”

Och 12 poäng går till Hus! Både för attityd och för spelsinne. Enbart i kommunsektorn är kostnaderna för arbetsoförmögenhet ca två miljarder per år. Att få ha trevligt på jobbet bör värdesättas som ett sätt att öka välmåendet i arbetet. Videon fick garanterat många kollegor att tänka sig enheten som en möjlig arbetsplats.

Ständig framgång har min egen gamla Hus-arbetsfamilj inom kvinnosjukdomar och förlossningar på Hyvinge sjukhus, när Yngre Läkares Förening listar femstjärniga utbildningsplatser. Det förvånar inte mig. Det var ett paradis när jag för mer än 20 år sedan kom dit som barnmorskestuderande.

Där är jag också född och som studerande fick jag den barnmorska som handledare som hade hjälpt mig till världen. Yrkeskarriärerna där är långa, vilket återverkar på klienter, studerande och nya arbetskamrater.

Om det blev en lugn stund under efternattens långa timmar så hittade vi nattugglor på olika spratt.

Med vilket recept får man en arbetsplats som ger mer än arbete? Ledarskap är viktigaste ingrediensen. Avdelningsskötaren lät oss slå ut i blom. Titlar hade ingen annan betydelse än för vad var och en gjorde när det gällde, när vår målsättning var en trygg förlossning och födelse. Om det blev en lugn stund under efternattens långa timmar, så hittade vi nattugglor på spratt som också chefens humor tålde.

Det får vara roligt på jobbet! Håll fast vid arbetsplatshumorn med båda händerna, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha liksom!