Millariikka Rytkönen: Mitt sätt att fly världen

Om jag inte kan läsa en bok är min stressnivå alltför hög, skriver Tehys ordförande Millariikka Rytkönen.

Jag lindade pulkasnöret runt den stickade, lite toviga vanten och började dra den blå pulkan hemåt. På släp hade jag en stor cylinderformad sportbag full med biblioteksböcker, och jag orkade knappt vänta på de världar som skulle öppna sig, så fort jag kravlat mig upp i våningssängens övre bädd och öppnat pärmen till en bok.

Biblioteket gjorde mig, en arbetardotter, jämlik med resten av världen. Böckerna fick mig att tro att vad som helst var möjligt.

Böcker och skrivande är fortfarande min tillflykt. Medan jag som barn via böcker ville se hela världen, så är böckerna i dag mitt sätt att fly världen. Böcker är också en god stressmätare. Om jag inte klarar av att läsa en bok, så är stressnivån för hög och då försöker jag påverka situationen genom att minska stressfaktorerna.

Professor Minna Huotilainen, hjärnforskare vid Helsingfors universitet, påminner om att läsning också påverkar ens fysiska tillstånd positivt. När man läser sjunker både puls och blodtryck och kroppen får krafter tillbaka och slappnar av. Ur hjärnforskarens synpunkt är det två olika saker att lyssna på en bok och att läsa själv. När man läser kan man bättre koncentrera sig och slappna av, och därför rekommenderar Huotilainen att man gör båda: inte bara lyssnar på böcker utan också läser böcker själv.

När Kirsikka Otsamo, journalist, märkte att hon inte längre orkade koncentrera sig på att läsa romaner blev hon orolig och vände sig till Huotilainen för råd. Hjärnforskaren påpekade då, att när man tränar upp läsförmågan igen, så stärker man inte bara läsningen utan övar också upp koncentrationsförmågan.

För oss som ångar på i arbetslivet ger Huotilainen ett konkret tips: om man vill ha en lyxig stund mitt under arbetsdagen, så lönar det sig att läsa en bok. Läsning är friskvård för hjärnan, påminner hon.

Jag vet att det är en utopi i vår bransch, men utanför arbetstid försöker jag själv alltid läsa då det är möjligt. När jag i början av hösten på Instagram berättade vilken mängd böcker jag tragglat igenom i år, så undrade många av er hur i all världen jag har tid att läsa så mycket. Jag svarade att jag inte städar, inte stickar islandströjor, inte tittar på Dansa med stjärnor på teve och inte tränar för maraton. Jag läser.

I dag hamstrade jag återigen böcker för det kommande höstlovet. Med böckernas hjälp kommer jag precis vart jag vill under semestern fast jag ligger hemma i soffan.

När gjorde du dig senast fri att läsa en hel dag?