Millariikka Rytkönen: Efter stormen stiger solen upp igen

Vår uppgift här i Tehy är att ge er där i frontlinjen sinnesfrid, förvissning om att allt till slut ordnar sig också i skötarnas vardag, skriver Tehys ordförande Millariikka Rytkönen.

Den här texten publicerades i nr 4/2020 av Tehy-tidningen. Den skrevs 23.3.

När du läser det här lever du i nuet, något jag inte ser härifrån. När jag skriver det här vet jag inte vad som händer. Men jag vet att allt ordnar sig till slut. I president Mauno Koivistos dödsannons år 2017 fanns ett citat av honom: ”Om vi inte med säkerhet vet hur det kommer att gå, låt oss anta att allt går bra.” Så tänker jag också nu, fast jag inte ser dit där du nu är och där du vet bättre.

Mumintrollen har alltid tilltalat mig. Hur Muminfamiljen kom till lärde jag mig ändå först när jag läste Tove Jansson-biografin Arbeta och älska. Muminvärlden fick sin början under vinterkrigets ångestfulla dagar och under fortsättningskriget landade det som Tove skrivit hos en förläggare. Boken publicerades när det blivit fred, i en situation då verkligheten såg hopplös ut. Kärnan i berättelsen är att vi ska bry oss om varandra.

Mumintrollet är Tove Janssons alter ego medan Tooticki lånar drag av Toves livskamrat Tuulikki Pietilä. I boken Trollvinter berättar Tooticki för Mumin­trollet om sin inställning till livet. ”Allt är mycket osäkert, och det är just det som lugnar mig.” I biografin står det att Tove ofta upprepade den meningen i intervjuer och att den betraktas som en del av hennes livsfilosofi. Tove godtog att livet ständigt förändras och accepterade osäkerhet.

När jag skriver det här vet jag inte hur kollektivavtalsförhandlingarna går vidare eller hur coronakrisen utvecklas. Men jag vet att allt har sin tid. Hälsa och seger över coronaviruset är det viktigaste. Förhandlingsbordet försvinner ingenstans och dit återvänder vi till slut. Vi i Tehy koncentrerar oss på att betjäna och stödja er, som är de viktigaste människorna mitt i den här krisen. För en del av arbetsmarknadsparterna har den senaste tiden varit ett spel, men för oss tehyiter ser verkligheten ut så här.

Det går att kräva att ni där i främsta linjen stannar kvar på övertid. Vilotiderna enligt lag och kollektivavtal kan förkortas. Det får ändå inte innebära fara för arbetarskyddet eller er egen hälsa. Vår uppgift här i Tehy är att ge er där i frontlinjen sinnesfrid, förvissning om att allt till slut ordnar sig också i skötarnas vardag. Det viktigaste för oss är att hjälpa er.

Ni har nu en uppgift av stor betydelse och ni sköter den med yrkeskunskap: ni tar hand om finländarnas hälsa och välbefinnande. Ni skyddar det viktigaste. För sist och slutligen är hälsan det viktigaste av allt.

Om stormar sa Muminpappan på sitt kloka vis: ”Meningen med dem är antagligen att man ska få en soluppgång efteråt.” Vi klarar oss genom den här stormen tillsammans. Och också efteråt går solen upp. Krafter till dig under den här perioden, som skakar om hela vår värld. Jag är oerhört stolt och glad över just din insats, värderade kollega. Jag lovar gå igenom allt det här med dig. Vi går tillsammans.