Millariikka Rytkönen: På det vinnande laget

Tack vare oss tehyiter drar exporten och det är friska ungdomar som spelar i våra ishockeyrinkar, skriver Tehys ordförande Millariikka Rytkönen.

Ishockey förenar oss finländare. När sportreferenten Antti Mäkinen gästade ett legendariskt kanadensiskt ishockeyprogram skildrade han finländarnas sista dagar i maj så här: ”Ishockey är den sportgren som flest följer med i Finland. Nu strider ingen utan alla firar mästerskapet.”

När Finland mötte Sverige var jag i Wien i Österrike, där jag representerade Finland i STTK:s delegation på ETUC-kongressen, alltså löntagarnas högsta beslutande organ i Europa. Med 600 deltagare från 38 länder och 90 olika organisationer är det en stark gemensam röst för arbetstagarna i EU:s beslutsfattande. En kväll vann 18 spelare på FM-nivå, som alla var nykomlingar i VM-sammanhang, 21 svenska NHL-stjärnor och det firade jag med att sjunga Den glider in för representanterna från vårt västra grannland i ett nattligt Wien. Nästa dag lyckönskade svenskarna oss leende och kongressen fortsatte att arbeta för ett rejält samhälle för alla europeiska arbetstagare. Vi var på samma lag igen.

Också Österrikes president Alexander Van der Bellen gästade kongressen trots att landet befann sig i en inrikespolitisk kris. Hans ord slog ned i medvetandet: ”Om fackförbund inte fanns borde de uppfinnas!” Hans budskap var en fortsättning på det som den amerikanska nationalekonomen Joseph Stiglitz sagt: ”I USA är det en myt att alla har möjlighet att lyckas. Framgång beror på utgångsläget och på föräldrarnas betalningsförmåga.” Stiglitz påminde om att Nordens höga fackanslutningsnivå går hand i hand med välstånd och höga löner och han konstaterade att det råder en naturlig obalans mellan arbetstagare och arbetsgivare. För att balansera upp den behövs det fackföreningsrörelse och stark förhandlingsrätt.

Medan de finska lejonen spelade ishockey fick jag vara del av ett särskilt värdefullt och unikt projekt i Europeiska unionen. Där satt jag ett par bänkrader bakom EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och tänkte att det bästa vinnande konceptet verkligen är lagarbete. Tillsammans är de självständiga nationerna mer än summan av delarna. Europeiska unionen tilldelades år 2012 Nobels fredspris för att den främjar fred, samförstånd, demokrati och mänskliga rättigheter i Europa. Tillsammans är vi verkligen mer. Både i Finland och Europa, i ishockeylag och fackföreningsrörelse.

På medlemskvällar påminner jag alltid att vi tehyiter producerar något ännu värdefullare än exportsektorns Mercedesar och cellulosa. Genom att skapa välfärd och hälsa gör vi vårt folk till världens lyckligaste. Utan det skulle vår exportindustri inte fungera, fast representanter för arbetsgivarna på Södra kajen verkar glömma det. Investeringar av rätt slag kan öka den ekonomiska tillväxten, påminde också Nobelpristagaren Stiglitz. Vårdens tjänster producerar friskare arbetskraft, vilket i sin tur ökar den ekonomiska tillväxten.

Tänk det! På grund av oss tehyiter drar exporten, vi har unga friska spelare i ishockeyrinkarna och Finlands regering består av arbetsföra politiker.

Jag önskar dig sköna sommarstunder! Förhoppningsvis får vi tillräckligt få dagar då det krävs yllestrumpor, men tillräckligt med avkoppling och glädje och ljus i överflöd. Själv packar jag in familjen i husbil och sätter kurs på Europa. Om vi möts i Finland eller i Europa i sommar, så kom för allt i världen fram och prata! Att möta en tehyit är alltid en solskenshistoria för mig.