Piparkakkukasvihuoneeseen kannattaa käyttää valmistaikinaa, joka on helposti käsiteltävää eikä leviä liikaa paistettaessa. Tarvitset taikinaa noin 1-1,5 kiloa – jonkin verran hukkataikinaa jää, koska parhaat osat saat yhden kerran kaulitusta taikinasta.

1. Leikkaa seinä- ja kattopalojen ääriviivat pöydällä sabluunan avulla ja ikkuna- ja oviaukot vasta siirrettyäsi palat uunipellille leivinpaperinpaperin päälle. Näin vältyt hauraiden osien turhalta siirtelyltä ja ne säilyttävät muotonsa paremmin. Varmista lopuksi vielä reunojen suoruus viivottimen tai veitsen avulla. Paista osat riittävän kypsiksi, jotta ne kovettuvat riittävästi ja kestävät paremmin kokoamisen. Paista viimeisenä talolle alusta.

piparkakkukasvihuone osat

 

2. Kiinnitä jäähtyneisiin osiin liivatelehdistä leikatut ikkunat. Siisteimmän lopputuloksen saat käyttämällä kiinnitykseen isomaltoosia tai hedelmäsokeria, jotka sulatetaan ensin pannulla. Sivele lusikalla kiinnitysainetta ikkunakehyksiin ja paina varovasti liivateikkunat paikoilleen. Sulan sokerin kanssa pitää olla todella nopea, isomaltoosi ja hedelmäsokeri antaa enemmän aikaa lasien asetteluun ja lopputulos on siistimpi, koska isomaltoosi on väritöntä.

piparkakkukasvihuone osat

 

3. Koristelu kannattaa tehdä itsetehdyllä pikeerillä, joka on helpommin pursotettavaa, kuin kaupan valmispikeerit. Tarvitset pikeeriin yhden valkuaisen, tomusokeria ja muutaman tipan sitruunamehua. Vaahdota ensin valkuaisia hetki ja lisää sitten pienissä erissä tomusokeria ja sitruunamehua, kunnes saat sopivan paksuhkon, juoksevan koostumuksen. Siirrä pikeeri pursotuspussiin, myös vahva pakastepussi käy. Leikkaa kulmaan pieni aukko ja olet valmis koristelemaan! Pikeeriä voi värjätä pastaväreillä haluamansa väriseksi, mutta kasvihuoneen koristeluun sopii hyvin myös pelkät valkoiset koristeet. Kivijalan kivet voit halutessasi maalata pikeerin kuivumisen jälkeen töpöttelemällä niihin pensselillä vettä ja pastaväriä. Kosteus myös pehmentää pikeeriä sen verran, että siveltimellä painelu saa pinnan näyttämään elävästi rosoiselta kiveltä.

piparkakkukasvihuone osat

 

4. Aloita palojen kiinnitys päädystä ja toisesta sivuseinästä. Kasta palojen kiinnitettävät reunapinnat pannulle, jossa olet sulattanut isomaltoosin / sokerin. Sisusta kasvihuone haluamallasi tavalla ja lisää valot ennen kuin kiinnität viimeisen päätypalan. Valojen johto kannattaa pujottaa taloon pohjan kautta, voit tehdä pienen reiän esimerkiksi paksulla neulalla. Kiinnitä lopuksi kattopalat paikoilleen. Tässä kasvihuoneessa pienet kuuset on tehty riisimurovaahtokarkkimassasta, kukkalaatikoiden reunat ovat vohvelia ja multa keksimurua. Kasveiksi sopivat hyvin esimerkiksi vihreätkuulat ja vihreät jogurttipäällysteiset lakut. 

Vaahtokarkkimassa kuusikoristeisiin:

  • 25 g voita
  • 140 g vaahtokarkkeja
  • 80 g riisimuroja

Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon vaahtokarkit. Sekoittele, kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet. Kaada seos riisimurojen joukkoon ja lisää joukkoon pastaväriä muutama tippa halutun värin aikaansaamiseksi. Jäähdytä jääkaapissa hetki ennen kuin muotoilet massasta kuusia. Laita massaa sopiva määrä leivinpaperille ja painele se haluttuun muotoon paperin avustuksella. Voit muotoilla kuuset myös kevyesti öljytyillä käsillä. Anna kuivua.

piparkakkukasvihuone osat

 

Lataa piparkakkukasvihuoneen kaavat talteen tästä. Tunnelmallista joulunaikaa!