Työaivot narikkaan

31.1.2024
Teksti Tiina Suomalainen | Kuvat Kaisa Sirén ja Nana Kautto

Tyhy-päiviä järjestetään työhyvinvoinnin tukemiseksi. Toisissa työpaikoissa niitä ei ole lainkaan, toisissa taas säännöllisesti. Mitä tehyläiset ajattelevat virkistyspäivistään?

Kalvosulkeiset ja pullakahvit, väkinäisiä ryhmäytymis­leikkejä, juoksua vesisateessa ja sitten ruokailu omalla rahalla. Vai kenties virkistävää liikuntaa ja kulttuuria sekä hyvää ruokaa työkavereiden kanssa?

Kun Tehy-lehti kysyi lukijoilta kokemuksia erilaisesta tyhy-, tyky- ja virkistystoiminnasta, vastauksia tuli laidasta laitaan. Toisissa työpaikoissa ei ole minkäänlaista virkistystoimintaa ja toisissa työnantaja järjestää sitä säännöllisesti.

Osa työnantajista antaa tyhy-toimintaan eli työhyvinvointia tukevaan toimintaan aikaa esimerkiksi neljä tuntia vuodessa, mutta työntekijöiden on kustannettava tekeminen itse. Joissain työpaikoissa työnantaja maksaa, mutta toiminta pitää järjestää vapaa-ajalla. On myös työpaikkoja, joissa työnantaja sekä maksaa että antaa aikaa.

Tyhy-toimintaan budjetoitu rahahaarukka on vastausten mukaan laaja: kymmenestä eurosta useisiin kymmeniin euroihin per nuppi vuosittain. Jos toiminta on vapaa-ajalla tai omakustanteista, osallistumisen pitää olla vapaaehtoista.

”Mukava nähdä työkavereita, kun työssä ei ole aikaa kunnolla jutella. Osa työporukasta on myös eri työpisteillä, joten tyhyn aikana on mahdollista nähdä kaikkia! Ruokailu on mukavaa, mutta enemmän pidän toiminnallisesta tyhystä, joka on vastapainoa asiakastyössä istumiselle.”

Tyhy-päivä

Tyhy-toimintaan budjetoitu rahahaarukka on vastausten mukaan laaja.

Arkipuheessa tyhy ja tyky menevät usein sekaisin. Niissä on kuitenkin vissi ero: tyky- eli työkykyä edistävä ja ylläpitävä toiminta on lakisääteistä, mutta tyhyä eli työhyvinvointia tukevaa toimintaa ei määritellä työterveyshuoltolaissa.

”Tyky-toiminnan pitää olla pitkäjänteistä, tavoitteellista ja sen pitää olla kirjattuna työterveyshuollon toimintasuunnitelmaan. Tyky-toiminta voi olla vaikkapa työajalla tapahtuva työterveyshuollon fysioterapeutin järjestämä jumpparyhmä niskavaivoista kärsiville”, Tehyn työelämäasiantuntija Heli Kannisto selventää.

Hauskaa vai höpönlöpöä?

Monet luonnehtivat työpaikan tyhy-toimintaa kivaksi, ihanaksi ja virkistäväksi. Tyhyilyn sanottiin parantavan työmotivaatiota, lisäävän yhteishenkeä ja saavan työntekijät tuntemaan, että työnantaja arvostaa heitä. Tehyn Heli Kannisto kuvailee, että tyhyily voikin olla kuin työyhteisön liima, joka sitouttaa työhön ja kollegoihin. Näin kertoivat vastaajat:

”Olen tykännyt, mukavaa, leppoisaa yhdessäoloa. Ollaan yhdessä rennoissa merkeissä. Meillä on pienehkö työyhteisö, jossa saadaan aika sujuvasti ideoitua ja suunniteltua tyhyilyä enemmistölle mieluisaksi.”

”Mukavaa on ollut, mutta en tiedä, ovatko yksittäiset kerrat parantaneet työhyvinvointia. Meillä tehdään kolmivuorotyötä ja yleensä joudumme jakamaan porukan kahteen eri ryhmään, jotta töissäkin on väkeä.”

Moni toivoi yhteisen tekemiseen sijasta panostamista parempiin työterveyshuollon palveluihin.
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jotkut vastaajat toivoivat, että työntekijät otettaisiin työhyvinvointia ylläpitävän toiminnan suunnitteluun enemmän mukaan, jolloin se ei olisi niin esihenkilövetoista. Joissakin vastauksissa tyhyily koettiin tyhjänpäiväiseksi ajanhukaksi.

”Ulkoilua, makkaranpaistoa ja muuta höpönlöpöä. Samaa voi tehdä ihan itsekseenkin tai perheen ja ystävien kesken.”

”Viime vuosina täysin typerää. Joku älytön rentoutumisjumppa talon fyssarin vetämänä ja sen jälkeen syömään halpaan lounaspaikkaan, koska rahaa tyhyyn on varattu 10–15 euroa per henkilö. Osa porukasta joutuu palaamaan tyhyn jälkeen iltavuoroon, koska sijaisia ei saa palkata.”

Enemmän vaihtoehtoja

Kyselyssä tuli esiin monenlaisia kehittämistoiveita. Moni toivoi yhteisen tekemiseen sijasta panostamista parempiin työterveyshuollon palveluihin tai enemmän rahaa e-passiin tai Smartumiin. Vaihtoehtoja yksittäisen virkistyspäivän rinnalle toivottiin myös.

”Erilaisia vaihtoehtoja eri elämäntilanteissa oleville. Halpa kuntosali, mahdollisuus osallistua silloin tällöin johonkin päivällä tapahtuvaan toimintaan ja esimerkiksi työmatkapyöräilyn tukeminen avustamalla sähköpyörän hankinnassa.”

Tyhyily voi olla kuin työyhteisön liima, joka sitouttaa työhön ja kollegoihin.
Lapin hyvinvointialueen työntekijöitä

”Toimintaa voisi olla useammin kuin kerran vuodessa, eikä sen tarvitse olla mikään iso juttu. Esimerkiksi liikuntatunti tai sählyvuoro. Vuoron voisi varata yhdessä toisen yksikön kanssa.”

Työpaikalla, jolla tyhy-toimintaa ei ole, kehittämistoive oli yksinkertainen:

”Reippaasti yli kymmenen vuotta sitten oli viimeksi tyhy-toimintaa. Toivon yhteishenkeä kohottavia aktiviteetteja ja jotain, joka osoittaisi edes hiukan arvostusta meitä työmyyriä kohtaan.”

Uhkana säästöpaineet

Vastauksista kävi ilmi, että tyhy-toiminta on monilla työpaikoilla vähenemään päin.

”Ennen sotea tyhy-päivät olivat todella hyvin järjestettyjä ja mukavaa yhdessäoloa. Nyt rahaa on vähemmän ja se kyllä näkyy ja tuntuu.”

Hyvinvointialueilla on isot säästöpaineet. Vaarana on, että ei-lakisääteisestä toiminnasta karsitaan ensin.

”Ymmärrän, että kaikkialta on nipistettävä. Tyhy-toiminnassa on kuitenkin kyse hyvin pienistä summista. Työnantajan kannattaisikin miettiä, onko järkeä karsia tyhy-toiminnasta, joka kuitenkin parhaimmillaan vahvistaa yhteistä hyvää”, Kannisto toteaa.

”Toivon yhteistä aikaa työyhteisön kanssa työn ulkopuolella. Töissä ei ehdi sanoa kuin huomenta ja heippa. Kun tunnettaisiin paremmin, luotaisiin yhdessä parempi työyhteisö. Uskon, että se näkyisi suoraan työhön sitoutumisessa ja sairauspoissaoloissa. Nyt käydään kuin robotit töissä eikä vaihdeta kuulumisia.” 

Kursiivilla kirjoitetut sitaatit ovat Tehy-lehden tyhy-nettikyselystä.

Kaija Kelottijärvi

Olemme saaneet aina yhdessä miettiä, mikä olisi kivaa tekemistä.

Kaija Kelottijärvi

Talvipäivä seikkailupuistossa

Terveydenhoitaja Kaija Kelottijärvi, Savukosken äitiys- ja lastenneuvola, Lapin hyvinvointialue

”Meillä on kerran vuodessa tyhy-päivä, jolloin on aina jotakin kivaa yhteistä tekemistä. Viime joulukuussa kävimme Pyhäkurun talviseikkailupuistossa, jossa oli huimia juttuja kuten vaijerilla liukumista ja köysisillan ylitys. Sen jälkeen menimme ravintolaan joululounaalle.

Aiempina vuosina ohjelmaan on kuulunut muun muassa lännenhevosratsastusta, leikkimielisiä olympialaisia ja Elämäni biisiä. Juuri tällainen on kivaa. Saadaan olla yhdessä oman porukan kesken, laittaa työaivot narikkaan ja touhuta. Tyhy-päivä lisää yhteisöllisyyttä, tuottaa hyvää mieltä ja auttaa jaksamaan raskasta työarkea.

’Meidän porukkaamme’ kuuluu Savukosken neuvolan ja lääkäripalveluiden lisäksi Pelkosenniemen terveyskeskus, vuodeosasto ja neuvola. Kaiken kaikkiaan noin 35 henkeä.

Olemme saaneet aina yhdessä miettiä, mikä olisi kivaa tekemistä. Lähiesihenkilöt organisoivat toiminnan. Viime vuonna hyvinvointialueelta tuli tieto, että tyhy-rahaa on 25 euroa per henkilö.

Hyvinvointi­alueelle siirtyminen ja isot säästötarpeet ovat tuoneet epävarmuutta. Kuinka käy tyhy-päiville? Toivon, ettei niistä nipistetä, koska yhteinen rento tekeminen on jaksamisen kannalta todella tärkeää.

Toisaalta: meillä on niin hyvä porukka, että vaikka hyvinvointialue ei tukisi tyhy-toimintaa, järjestäisimme varmasti itse jotakin.”

Nana Kautto

Tyhy-toiminta luo yhteishenkeä ja tarjoaa vastapainoa kiireiselle työarjelle.

Nana Kautto

Tyhy-viikkoja ja tyhy-kuukausi

Pääluottamusmies ja sairaanhoitaja Nana Kautto, Tyks Akuutti, Varsinais-Suomen hyvinvointialue

”Meillä Tyks Akuutissa on parin viime vuoden aikana panostettu tyhy-toimintaan todella paljon. Kaikki alkoi siitä, kun vuoden 2021 työhyvinvointikyselyn tulokset tulivat julki. Ne olivat niin heikot, että oli pakko reagoida.

Työhyvinvointikyselyn jälkeen meille perustettiin moni­ammatillinen työhyvinvoinnin kehitysryhmä, johon kuuluu viitisentoista työntekijää ja lisäksi esihenkilöitä ja työsuojeluvaltuutettu. Työhyvinvointiryhmä alkoi kokoontua säännöllisesti ja miettiä, miten työhyvinvointia voidaan ylläpitää ja kehittää. Työnantaja antoi tähän työaikaa ja maksoi myös ulkopuolisen konsultin.

Työhyvinvointiryhmän myötä meillä on järjestetty syksyisin ja keväisin tyhy-viikko, jolloin on ollut aiheeseen sopivia luentoja, yhteistä uintia, pubikierrosta, taukojumppaa, johdon vierailua työpaikalla ja nyyttäreitä töissä.

Lisäksi jokaisessa työyksikössä on oma tyhy-ryhmä, joka järjestää tyhy-toimintaa. Siihen työnantaja tarjoaa 4 + 4 tuntia vuodessa ja rahaa noin 25 euroa työntekijää kohden.

Viime syksynä tyhy-ryhmä järjesti kaksi tyhy-päivää vapaa-ajanviettopaikassa, joka kuuluu Varsinais-Suomen hyvinvointi­alueelle. Siellä oli työnantajan kustantamaa ­ruokaa ja yhteistä ohjelmaa kuten pelejä ja saunomista.

Meillä Turun Akuutissa on ollut myös yksityisnäytöksiä elokuvateatterissa, jossa on ollut tarjolla lasilliset skumppaa ja pientä naposteltavaa. Viime kesänä kaikki hyvinvointi­alueen työntekijät saivat ilmaisen festaripäivän.

Ensi kevääksi Tyks Akuutissa on suunnitteilla kokonainen tyhy-kuukausi. Mielestäni työnantaja näkee todella vaivaa ­asioiden eteen ja antaa aikaa työhyvinvoinnin parantamiseen, vaikka meillä on samalla jäätävä hoitajapula. Me venymme ja joustamme, joten on myös kohtuullista, että työnantaja osoittaa panostuksellaan arvostusta työntekijöitä kohtaan.

Tyhy-toiminta luo yhteishenkeä ja tarjoaa vastapainoa kiireiselle työarjelle. Meidän on töissä toimittava tiiminä ja luotettava toisiimme, mutta koska vaihtuvuutta on ollut paljon, emme ehdi välttämättä tutustua toisiimme työvuorojen aikana. Työajan ulkopuoliset hetket ovat hyvin tärkeitä myös tiimityön kannalta.

Tyhy-toiminta ei ole kuitenkaan vain humppaa ja skumppaa vaan kokonaisvaltaisempi juttu. Jokainen työntekijä on omalta osaltaan vastuussa työhyvinvoinnista.

Työhyvinvoinnin parantamisessa on kyse pitkäjänteisestä toiminnasta. Viimeisin työhyvinvointikysely antoi jo viitteitä siitä, että työ tuottaa tulosta.”

Tätäkin on tehty

  • Fatbike-pyöräily
  • Issikkaratsastus
  • Vierailu alpakkatilalla
  • Museokierros
  • Hieronta
  • Brunssi
  • Pakohuonepeli
  • Sieniretki
  • Zumba
  • Viinijooga
  • Pussihyppely
  • Kävynheitto
  • Geokätköily
  • Reissu Ikeaan
  • Stand up

Lähde: Tehy-lehden tyhy-kysely

Osallistutko Tyhy-päivään?
Choices