Kätilöopiskelija Kristiina Leander tekee töitä, koska hän haluaa rahan riittävän muuhunkin kuin kaurapuuroon.
Kätilöksi kolmatta vuotta Tampereella opiskeleva Kristiina Leander, 24, tekee töitä henkilökohtaisena avustajana opintojen ohessa. Työvuoroja kertyy viikossa kahdesta neljään. Harjoittelujen aikana hän ei työskentele. Kristiina arvelee, että opintojen edetessä ja muuttuessa intensiivisemmiksi työntekoa on vähennettävä.
”Nostan täydet opintotuet, mutta teen töitä, koska haluan rahan riittävän muuhunkin kuin kaurapuuroon. Joudun hankkimaan lääkkeitä ja olen erikoisruokavaliolla. Enkä halua myöskään kituuttaa jossain kulahtaneessa opiskelijakämpässä vaan asua viihtyisästi.”
Kristiina huomauttaa, että hän ei saa perheeltään taloudellista tukea kuten monet muut. Kun hän muutti Savonlinnasta Tampereelle, hän hankki kaikki huonekalut ja kodinkoneet omilla rahoilla. Hän arvelee olevansa opiskelijakavereistaan niitä harvoja, jotka työskentelevät lukuvuoden aikana. Suurimman osan työnteko rajoittuu kesätöihin.
”Työnteko vie aikaa opinnoilta ja syö fyysisiä ja henkisiä voimavaroja. Jos en tekisi töitä, opintomenestykseni olisi parempaa eikä koulu tuntuisi ihan niin stressaavalta, kun siihen pystyisi keskittymään sataprosenttisesti. Vapaa-aika menee pitkälti latautuessa – aikaa harrastuksille ei jää.”
Kristiina aloitti henkilökohtaisen avustajan työnsä jo ennen kätilöopintojaan. Hän on tullut läheiseksi kahden avustettavansa kanssa ja voi sopia työvuorot joustavasti suoraan heidän kanssaan. Kaikki tämä helpottaa arjen aikatauluttamista.
”Koen myös, että vaikka työ ei olekaan hoitoalan työtä, se opettaa minulle paljon. Saan kokemusta vammaisten ja kroonisesti sairaiden ihmisten kohtaamisesta ja hoitamisesta. Pystyn myös tämän työn kautta ajattelemaan potilaiden terveyttä kokonaisvaltaisemmin.”
Poikakaverinsa kanssa kaksiossa asuva Kristiina on ynnäillyt, että heidän asumistukensa laskee yhteensä kaksisataa euroa asumistukeen tulevien heikennysten vuoksi.
”Töitä täytyy siis tehdä myös jatkossa, mutta määrää en pysty kyllä lisäämään. Täytyy vaan budjetoida enemmän ja säästää sieltä, mistä voi.”