Vaikealta tilanne tuntuu silloin, kun Juuso aistii urheilijan tuskastuneisuuden, jos oireet eivät hellitä tai kehitys aaltoilee. ”Silloin on mietittävä, miten muuttaa rooliaan, jotta urheilijan mieli kirkastuisi.”
Juuso auttaa asiakkaitaan muun muassa liikepelon voittamisessa. Varsinkin vamman jälkeen uskallusta haetaan tarkalla suunnitelmalla ja miettimällä, miten pitkälle urheilijaa haastetaan suorituksessa.
”Aivokuori on fiksu, se luo uusia liikemalleja. Esimerkiksi kumparelaskua ei voi tehdä puoliteholla, siinä on oltava jatkuvasti skarppi, muuten vammariski kasvaa. Ei ole ihme, että urheilijat ovat päivän kahden laskutreenin jälkeen väsyneitä.”
Tärkeät 20 sekuntia
Lajituntemus on Juuson työssä tärkeää. ”Fysioterapeutin pitää tietää, mitä vaatimuksia laji keholle asettaa. Mitä ominaisuuksia urheilijalla pitää olla ja millainen lajin biomekaniikka on? Vaatimukset myös muuttuvat. Kumparelaskussa temput kehittyvät ja näyttävyyttä tulee lisää. 20 sekunnin suorituksen aikana tapahtuu paljon.”
Kumparelaskussa kilpailijan pitää laskea hyppyreillä ja kummuilla varustettu 200–250 metrin rata nopeasti ja tyylikkäästi. Laskun aikana tehdään kaksi vapaavalintaista hyppyä. ”Ja koko ajan edetään mäkeä alas 25–30 asteen kulmassa. Myös laskutekninen osaaminen arvioidaan.”