Mieli kunnossa

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Ihmisillä on usein kummallinen ajatus hyvästä mielenterveydestä. Ikään kuin mieli olisi kumilanka, jota voi loputtomasti venyttää.

Mielenterveyttä pitää hoivata, treenata ja pitää kunnossa siinä missä kehoakin. Siihen tarvitaan virikkeitä, muiden seuraa, lepoa, ajatuksien kokoamista ja tunteiden tasaamista.

Elämässä on opittava virheistä ja muistetttava hyvät hetket jotka auttavat vaikeiden aikojen yli. Hankalissa hetkissä voi ajatella, että on selviytynyt aiemminkin haasteista, miksei tälläkin kerralla.

Mielen sisäisellä puheella on väliä.

Jonkun asian vaivatessa mieltä, on hyvä pyrkiä etsimään ongelman ydin. Analysoida myllertävät tunteet ja ajatukset; miettiä mistä ne nousevat ja mitä ne yrittävät kertoa.

Stressin iskiessä on hyvä päästää irti siitä, mikä ei ole juuri silloin merkityksellistä. Kannattaa keskittyä omaan sisäiseen puheeseensa. Puhuuko itselleen kauniisti vai rumasti, syyllistäen vai tsempaten.

Pääasia on armollisuus itseään kohtaan ja sellaisten asioiden tekeminen joissa mieli lepää. Luovuus, intohimo, tietoisuus hetkestä ja kehon kunnossa pitäminen ovat parasta mielenterveyden hoitoa.

Myönteisiin ihmissuhteisiin satsaamisesta on hyötyä.

Ihmissuhteissa on hyötyä kun osaa sanoa hei, ole hyvä, kiitos, ja nähdään taas. Siitä, että on kivaa, mutta osaa riidankin jälkeen ylläpitää tyydyttäviä ihmissuhteita.

Paljosta selviää, kun mahdollisimman pian selvittää asiat, huomaa itsessäänkin olleen vikaa, pyytää ja antaa anteeksi.

Itseään satuttavat ihmiset satuttavat helposti muita. Siksi on tärkeää toipua mielen kivusta ja opetella tykkäämään itsestään.

On myös hyvä pitää mielessä, ettei rakkaus satuta vaan hylkääminen, pettäminen ja toisen menettäminen. Aito rakkaus, helliminen, itsestä ja toisesta huolen pitäminen sen sijaan eheyttävät ja vahvistavat mieltä.

 

Seuraa ja kommentoi blogia tai lähetä sivun linkki kavereillesi. 

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.