Ammattihenkilö ei voi olla hoitosuhteessa itsensä kanssa. Kuva: Jussi Tuokkola

Saanko katsoa omia potilastietojani?

Työnantajani kieltää omien potilastietojen katsomisen jyrkästi. Onko laitonta käydä katsomassa niitä?

Ammattihenkilönä et voi käydä katsomassa itseäsi koskevia potilasasiakirjamerkintöjä. Jos haluat tutustua niihin, sinun toimittava potilaan tavoin ja tarkasteltava merkintöjä Omakannan kautta tai esitettävä tarkastuspyyntö kyseiseen terveydenhuollon toimintayksikköön.

Potilasasiakirja-asetuksen mukaan ”potilaan hoitoon tai siihen liittyviin tehtäviin osallistuvat saavat käsitellä potilasasiakirjoja vain siinä laajuudessa kuin heidän työtehtävänsä ja vastuunsa sitä edellyttävät”. Tämä tarkoittaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilön oikeus käsitellä potilastietoja perustuu työsuhteeseen. Ammattihenkilö voi käsitellä potilasasiakirjoja vain työhön liittyvissä tehtävissä ja työnantajan tarkasti määrittelemien käyttöoikeuksien rajoissa.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Ammattihenkilö ei voi olla hoitosuhteessa itsensä kanssa.

Julkaistu Tehy-lehdessä 6-7/2017

Mainos
Mainos

Kommentit

Käyttäjän Tuuli Kolehmainen kuva

Tilanne: potilas asuu hoitokodissa, joka on potilaa virallinen osoite. Hoitajat ovat siis hoitosuhteessa. Potilas siirtyy leikkaukseen, josta kuntoutukseen toiseen saman alueen yksikköön tk osastolle.
Potilaan lähiomainen ei ole saanut tietoa potilaan sijainnista, eikä voinnista ja ei myöskään kuule ja ymmärää kaikkien puhetta puhelimessa.
Omainen soittelee luonnollisesti hoitokotiin potilaan asioista.
Hoitokodissa myöskään ei ole varmuutta potilaan sijainnista.
Saako tässä kohdassa katsoa potilaan tiedot missä on ja miten menee, koska ei ole mitään tietoa koska potilas palaa ja mitä tehty, koska minun ajatusmaailman mukaan hoitosuhde on niin kauan, kunnes tiedetään mikä on tilanne ja palaako vai ei.

Käyttäjän Riitta Hankonen kuva

Hei,

näillä tiedoilla asiantuntija ei pysty vastamaan sinulle. Laitatko kysymyksesi asiointipalvelun kautta? 

Käyttäjän Akseli Eskolin kuva

Tämä on hyvä kysymys koska itse olen opiskelijana nyt työharjoittelussa vanhusten asumispalveluissa. Hoitosuhdehan sinällään ei ainakaan oman vähäisen tietämykseni perusteella suoranaisesti ole missään laissa tarkkaan määritetty että koska se on muodotunut tai poistunut. Muuten kuin tuo mainittu Potilasasiakirja-asetuksen kohta. Eli terveydenhuollon ammattihenkilön vastuulla on tarvittaessa pystyä perustelemaan se että hoitosuhde on ollut olemassa katsoessaan potilastietoja, eikö näin? Kommunikaatio ja tarvittavan tiedon välittäminen potilaan omaisille kuuluu tärkeänä osana potilaan hoitoon ja jos joudut siis tekemään ammattilaisena kyseisen potilaan hoitoon liittyvän toimen niin käytännössä sinulla pakostakin on siinä tilanteessa hoitosuhde ko. potilaaseen vaikka hänen sijaintinsa juuri sillä hetkellä ei olisikaan omassa yksikössäsi, eikö? Jos hoitosuhde olisi sidottu vain potilaan senhetkiseen sijaintiin niin eihän yhtäkään potilasta joka olisi useamman yksikön asiakas saataisi ikinä kokonaisvaltaisesti hoidettua. Olisi kiva kuulla jonkun asiantuntijan kommentti että olenko ihan hakoteillä.

Käyttäjän Riitta Hankonen kuva

Hei Aleksi,

 

Tarkoitatko kysymykselläsi sitä, että voiko vanhusten asumispalveluissa (= sosiaalihuollon yksikkö) työskentelevä lähihoitaja tai sairaanhoitaja käydä katsomassa asiakkaan potilastietoja terveydenhuollon yksikön (esimerkiksi terveyskeskuksen) potilastietojärjestelmästä? Ja näiden terveydenhuollon toimintayksikön potilastietojärjestelmään kirjattujen tietojen perusteella kertoa sitten omaiselle, miten asiakasta on kyseisessä terveydenhuollon yksikössä hoidettu?

 

Vai tarkoitatko kysymykselläsi sitä, että voidaanko sosiaalihuollon vanhusten asumispalveluyksiköstä kertoa omaiselle, että asiakas on parhaillaan hoidossa terveydenhuollon yksikössä?

 

Ystävällisin terveisin: Mervi Flinkman, Työvoimapoliittinen asiantuntija, Tehy ry