Valinnanvapautta helpottavat verkkosivut puntarissa

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Terveydenhuollon asiakkaan valinnanvapaus on saanut mittavasti palstatilaa viime aikoina. Jatkossa asiakas saa ilmeisesti valita entistä laajemmin, missä haluaa itseään hoidettavan. Mutta osaako asiakas valita eri palveluntuottajien välillä?

Ei hätää. Valitsemisen helpottamaseksi on luotu arviointipalveluita. Maksuttomilla verkkosivuilla voi etsiä, vertailla ja arvioida terveydenhuollon toimijoita keskenään. Tällaisia palveluita ovat muun muassa THL:n Palveluvaaka ja Flowmedic Oy:n eSairaala. 

Palveluva´an hakutoiminnolla voi etsiä esimerkiksi hammaslääkäriä Turun alueelta. eSairaalan hakulogiikka on etsiä palveluita sairaaloittain, esimerkiksi hakusanalla Turun kaupunginsairaala. Tuloksena on lista palveluihin liittyneistä terveydenhuollon palveluntarjoajista ja toimipisteiden asiakasarviot.

Muutama asia mietityttää molemmissa arviointipalveluissa. Vertailun pohjaksi kummassakin palvelussa on vielä vähän tietoa, eivätkä tiedot palveluista ja palvelupisteistä ole täysin kattavia. Lisäksi Palveluvaa´an hakutulokset näkyvät vain osittain ruotsin kielellä, eSairaala toimii vain suomeksi.

Hyvää on, että tällaisilla arviontipalveluilla pyritään läpinäkyvyyteen ja palveluntuottajat saavat sivujen kautta lisätietoa asiakastyytyväisyydestä. Molemmat verkkosivut ovat myös selkeitä ja niissä on helppo liikkua. Lisäksi asiakkaiden antamia pisteytyksiä ja arvioita on mielenkiintoista lukea, myös sairaanhoitajan näkökulmasta.

Mutta kuinka luotettavia anonyymit arviot sivuilla ovat, vaikka ne olisi ennen julkaisua tarkastettu? Sitä jokaisen sivuja käyttävän on syytä miettiä. Toisaalta, ilman tällaisia verkkosivuja ”tieto” asiakaspalvelun laadusta ja tasosta voisi jäädä vain huhupuheiden, sosiaalisen median ja toimipisteen julkaiseman tiedon varaan.

Tulevaisuudessa molemmat arviontipalvelut voivat muodostua yhdeksi valinnanvapauden työkaluista. Nyt niissä on vielä kehitettävää käytettävyydessä, luotettavuudessa ja hyödyllisyydessä, kun kyseessä on terveydenhoitoa koskeva tärkeä valinta.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille.

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.