Alejandro levittää salsan ilosanomaa

Alppipuisto kukkii, aurinko paistaa ja Suomen kesä hymyilee, mutta Alejandro Pereda Paz hymyilee vielä leveämmin.

Kuvateksti
Kuva Annika Rauhala

Alejandro Pereda Pazin työvuoro Riistavuoren palvelutalossa Helsingissä on ohi ja loppupäivä on omistettu ystäville, musiikille ja tanssille. Suoraan töistä tulevat myös David ja Sarah Reinoso – David Kontulankaaren kotihoidosta ja Sarah lääkärikeskus Siluetista.

Alejandro ja Sarah ovat lähihoitajia ja David alan opiskelija. Kolmikkoa yhdistää rakkaus latinalaisamerikkalaiseen kulttuuriin ja erityisesti salsaan. Ja Davidia ja Sarahia, nuorta avioparia, tietysti rakkaus toisiinsa.

Rakkaus on keskeinen mauste myös salsassa. Salsa – suomeksi kastike – on afrokuubalainen musiikillinen keitos, joka on Karibian lisäksi erityisen suosittua Etelä-Amerikan luoteisosassa, mistä David ja Alejandrokin ovat lähtöisin.
– Salsa on intohimoa ja suuria tunteita. Kun tanssin salsaa, minusta tuntuu kuin lentäisin, David kuvailee.

David ja Alejandro haluavat jakaa latinalaisamerikkalaisen kulttuurin elämänmyönteisyyttä ja välittömyyttä myös uudessa kotimaassaan Suomessa.

Koko keho svengaa musiikin mukana.

Saadakseen kunnon bileet he ryhtyivät itse tapahtumajärjestäjiksi ja perustivat keväällä oman firman. Sarah on Latin Point Events Oy:n kolmas osakas. Kun David ja Alejandro hoitavat yhteydenpidon Etelä-Amerikkaan, Sarah on korvaamaton osaaja Suomessa.

Ecuadorilainen David oli jo kotimaassaan ammattitanssija ja salsanopettaja. Naapurimaassa Perussa kasvanut Alejandro toimi opettajana hänkin, mutta laji ei ollut tanssi vaan meren aalloilla surffaaminen.
– Mutta lattareissa kaikki tanssivat! Alejandro vakuuttaa.

Ja pakkohan se on uskoa. Ei tarvita kuin sopiva salsa kännykästä: rytmikapulat nakuttavat tahdin, vetopasuunat tuuttaavat melodiaa ja laulusolisti lähtee mukaan iloiseen menoon.

Jalat askeltavat rytmikkäästi, vartalo myötäilee jalkojen liikettä, lantio pyörii ja koko keho svengaa musiikin mukana.
– Helppoa! Antaa musiikin viedä, sanovat lattarit.

On tässä suomalaisilla tangon ja humpan jäykistämillä tosikoilla hiukan totuttelemista.

 

Julkaistu Tehy-lehdessä 11/2015