Kanadalaisessa hoivakodissa kuuluu suomea

29.4.2024
Teksti Reija Ypyä | Kuvitus Suvi Suitiala | Kuvat Kristiina Virtasen kotialbumi

Lähihoitajaopiskelija Kristiina Virtanen pääsi harjoitteluun Kanadan Suomi-kylään. ­
Siellä vanhukset ovat saattaneet unohtaa englannin, mutta suomen kieli pysyy.

Lähihoitajaksi Turun ammatti-instituutissa opiskeleva Kristiina Virtanen, 50, lensi viime lokakuussa kuudeksi viikoksi Kanadaan Ontarion provinssiin. Hän oli päässyt harjoitteluun Finlandia Villageen eli Suomi-kylään, joka sijaitsee Greater Sudburyn kaupungissa. 

Paikka tarjoaa asumista ja hoivaa noin 400 iäkkäälle. Heistä noin puolet on suomensukuisia eli he ovat taustaltaan siirtolaisia.

Kanadassa on noin 130 000 ihmistä, joilla on suomalainen syntyperä. 1900-luvulla maahan muutettiin Suomesta vilkkaasti esimerkiksi työn perässä. Eri puolille Kanadaa on sittemmin perustettu erityisesti suomalaisille tarkoitettuja seniorien asumisyksiköitä.

Vuonna 1985 toimintansa aloittanutta Finlandia Villagea pyörittää voittoa tavoittelematon Sudburyn suomalainen lepokotiyhdistys. Asukkaat muuttavat usein ensin Finlandia Villagen yksityisasuntoihin, joissa he elävät itsenäisesti kuin missä tahansa vuokra-asunnossa. Hoidon tarpeen kasvaessa he muuttavat lepo- tai palvelukotiin, joihin voi ostaa tarvitsemiaan palveluita. Viimeinen asumispaikka Suomi-kylässä on 110-paikkainen hoivakoti, jossa on neljä osastoa. Niille on annettu suomalaiset nimet Koivu, Kuusi, Mänty ja Haapa. 

Finlandia Villagessa on järjestetty joka päivälle runsaasti ohjelmaa kuten seurakuntahetkiä, leipomista, yhteislaulua, lukupiiriä, taidekerhoa, miestenpiiriä ja bingoa. Kolme kertaa viikossa kuljetus vie asukkaita kauppoihin ja ostoskeskuksiin.

Toimintakykyä edistävä ohjelma on edellytys rahoitukselle, jota Ontarion provinssi antaa hoivayksiköille. Provinssin sosiaali- ja terveysviranomaiselle tulee etukäteen toimittaa tieto siitä, minkälaisia aktiviteetteja vaikkapa maaliskuussa on tarkoitus järjestää. 

”Paikka on oikeasti pieni kylä, jossa on paljon toimintaa eläkkeellä oleville ikääntyneille”, Kristiina kuvailee. 

Suomalaista tunnelmaa

Kristiina työskenteli enimmäkseen hoivakodin Kuusi-osastolla, jolla oli 32 asukasta. He asuivat yhden tai kahden asukkaan huoneissa. Osa asukkaista käveli, mutta kaikki eivät olleet liikuntakykyisiä. Muistisairaita oli paljon. 

Sekä yleisiin tiloihin että asuntoihin oli yritetty saada suomalaista tunnelmaa. Yhteistiloissa oli puupintaa, suomalaisia esineitä vitriineissä ja Marimekon kankaita seinillä. Saunoja oli kaksi, ja niihin halukkaat pääsivät saunottajan kanssa vaikka pyörätuolilla.

”Sisustus muistutti 1980–90-luvun suomalaista tyyliä”, Kristiina kertoo.

Jokaisella hoivaosastolla oli vuorossa neljä tai viisi hoiva-avustajaa ja yksi lähihoitaja. Hoiva-avustajat hoitivat esimerkiksi syöttämisen ja pesemisen, lähihoitaja taas lääkkeiden jaon. Vuorovastaavana toimi sairaanhoitaja, jolle kuuluivat esimerkiksi paperityöt ja työvuorojen järjestelyt, asukkaiden tilan arviointi ja lääkärin kontaktointi.

Kristiina Virtanen.
Kristiina Virtanen on 50-vuotias lähihoitajaopiskelija. Hän oli syksyllä 2023 opiskelijavaihdossa­ ­Kanadan Greater Sudburyssa suomalaistaustaisille vanhuksille tarkoitetussa Finlandia Villagessa.

Aamu- ja iltavuoroissa yhdellä hoiva-avustajalla oli hoidettavanaan kahdeksan asukasta, ja asukkaat olivat aina samoja. Kristiinan mukaan tutun hoitajan avulla asukkaille pyrittiin lisäämään turvallisuuden tunnetta. Vakituisten työntekijöiden lisäksi auttamassa oli myös opiskelijoita. Yöllä osastolla työskenteli yksi hoiva-avustaja ja yksi lähihoitaja.

”Hoivakotirakennuksessa työskenteli myös lääkäri, jalkahoitaja, fysioterapeutti ja toimintaterapeutti sekä parturi-kampaaja. Työntekijöitä oli paljon myös siivous-, pesula-, keittiö- ja toimistotöissä.” 

Kristiinalla oli ohjaajana lähihoitaja. Hänen kanssaan Kristiina pääsi muun muassa jakamaan lääkkeitä sekä hoitamaan haavoja ja letkuravitsemusta.

”Lääkkeet olivat apteekin pakkaamissa henkilökohtaisissa annospusseissa. Kaikki annetut lääkkeet kirjattiin heti lääkekärryssä olevaan läppäriin. Dokumentointia oli paljon, ja kirjausten lisäksi lääkkeet tarkistettiin työvuoron alussa ja lopussa.” 

Kun ohjaaja ei ollut paikalla, Kristiina hakeutui tekemään hoiva-avustajan työtä, koska hän halusi tutustua siihenkin ja jutella suomalaistaustaisten asukkaiden kanssa.

”Suomalaistaustaiset asukkaat puhuivat suomea, englantia tai näiden sekoitusta, fingelskaa. Jotkut olivat unohtaneet englannin tai eivät ehkä koskaan olleet oppineetkaan sitä kunnolla. Joku oli niin onnellinen suomen puhumisesta, että alkoi itkeä, kun kerroin lähteväni takaisin Suomeen”, Kristiina kertoo. 

Kanadassa on noin
130 000 ihmistä, joilla on suomalainen syntyperä.
Maisemakuva Sundbury, Kanada.
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vapaa-aikana jääkiekkoa

Kristiina asui majatalossa, joka näytti perinteiseltä suomalaiselta puutalolta. Talon alakerrassa asui neljä itsenäistä ja hyväkuntoista vanhusta. Kristiina majoittui yläkerrassa kolmen suomalaisen lähihoitaja-, fysioterapeutti- ja toimintaterapeuttiopiskelijan kanssa. Yhteistilat jaettiin, mutta jokaisella oli oma huone. 

”Viikonloppuisin kävin joskus katsomassa paikallisen Sudbury Wolves -joukkueen jääkiekkopeliä, elokuvissa tai shoppailemassa. Ulkoilin joka päivä.”

Greater Sudbury on 165 000 asukkaan kaupunki, jossa on uusi ja vanha keskusta. Vanhaan on Finlandia Villagesta kuusi kilometriä, uuteen kolme.

Opiskelijaporukalla Kristiina ehti harjoittelureissunsa yhteydessä tehdä myös ikimuistoisen kolmen päivän lomamatkan. He vuokrasivat auton ja ajoivat ihailemaan Niagaran putouksia, jonne on Sudburysta matkaa 600 kilometriä.

”Kävimme myös Torontossa katsomassa NHL-jääkiekkoa. Se oli hieno kokemus.”

Kanada-verkosto järjestää harjoittelupaikkoja 

Lähihoitajaopiskelija Kristiina Virtanen pääsi harjoitteluun Finlandia Villageen Kanada-verkoston kautta. Siihen kuuluu yhdeksän ammattioppilaitosta ympäri Suomea. Verkoston tarkoituksena on helpottaa harjoittelupaikkojen löytymistä Kanadasta. 

Greater Sudburyn kaupungissa sijaitsevan Finlandia Villagen harjoitteluista vastaa Suomessa opettaja Heikki Alatalo ammattiopisto Lappiasta Kemistä. Koska moni harjoitteluun lähtevä suomalaisopiskelija on vielä nuori, Alatalo saattaa heidät Kanadaan. Hän myös seuraa ensimmäisen viikon ajan, että majoitus- ja työjärjestelyt lähtevät rullaamaan. Toinen opettaja hakee opiskelijat ja on mukana viimeisen harjoitteluviikon. Silloin hoidetaan myös harjoitteluarviointeja. 

Alatalo toteaa Kanadan olevan helppo paikka suomalaiselle opiskelijalle, sillä monet toimintatavat ovat tuttuja. Yhteisöön on helppoa sulautua.

”Toki erojakin on. Roolitus työpaikoilla on selkeämpi kuin Suomessa, ammattien rajat ovat tarkat, ja toiminnalle on selkeät säännöt”, Alatalo kertoo. 

Hänen mukaansa Finlandia Villageen otetaan mielellään suomea puhuvia harjoittelijoita, koska hoitajista valtaosa ei osaa suomea. Siellä myös arvostetaan suomalaista koulutusta.