Kirjailija halusi päähenkilölle tarkkuutta vaativan ammatin – valitsi röntgenhoitajan

Kirjailija Pia Pesonen kertoo, miten päätyi tekemään romaaninsa päähenkilöstä röntgenhoitajan.

Kuvateksti
Kirjailija Pia Pesosen Maatuska-romaanin päähenkilö työskentelee röntgenhoitajana. Kuvat: Jenni Saari/Teos ja Heini Lehväslaiho

Romaanissa Maatuska (2015) umpiväsynyt röntgenhoitaja Irina tyhjentää äitinsä kuolinpesää. Äiti on loikannut aikoinaan Suomeen Neuvostoliitosta miehen perässä. Asuntoa tyhjentäessään Irina tutustuu äitiinsä ja samalla itseensä.

Miten kirjailija päätyi tekemään päähenkilöstä röntgenhoitajan?

­– Halusin päähenkilölle tarkkuutta vaativan työn, koska Irina kärsii unettomuudesta ja terveydenhoitoalan ammatissa näkyvät hoitovirheet, sanoo kirjailija Pia Pesonen.

­– Harkitsin myös lääkäriä, mutta ajattelin, että Irinalla on heikko itsetunto eikä hän olisi opiskellut niin pitkälle. Hänen vanhempansa ja isovanhempansa ovat olleet akateemisia ja Irina on kuullut olevansa heihin verrattuna "laskukas".

Pesonen tutustui hoitoalaan googlaamalla ja juttelemalla silloisen naapurinsa kanssa, joka on röntgenhoitaja.

­– Ja puolet joukkoon petäjäistä. Röntgenhoitajilla voivat kulmakarvat kohoilla romaania lukiessa, sillä fiktiossa saa vähän oikoa. Pääasia on, että henkilöt ja tapahtumat ovat kiinnostavia. Kaikki faktat eivät pidä paikkaansa. Lisäksi Irina on kamalan väsynyt, stressaantunut ja surussa. Hän ei ole kovin luotettava kertoja, kuten ei kirjan kertojakaan.

Irina käy unettomuutensa vuoksi unihoitajan luona.

­– Juttelin myös uniklinikan tyyppien kanssa. Irina on huonossa jamassa eikä ole ihme, että hän ihastuu hoitajaansa. Se kai ei ole ihan harvinaista.

Röntgenin läpivalaisukyky ja maatuskanuken kerroksellisuus ovat kirjassa merkittäviä symboleita. Irina tutkii äitinsä menneisyyttä ja miettii, mikä siinä on totta. Kirjan lopussa on luvassa suuria paljastuksia.

Siviilityönään Pia Pesonen on roolittaja. Hän on roolittanut noin 160 elokuvaa, muun muassa elokuvat Puhdistus, Paha maa ja Äideistä parhain.