Säveltävä hoitaja tekee maagista leffamusiikkia

Mikael Ratilainen ei aio jättää sairaanhoitajan työtä, mutta hän kaavailee musiikista sivutointa itselleen.

Kuvateksti
Mikael Ratilaisen musiikki soi muun muassa yhteistyössä Turun amk:n Taideakatemian kanssa tehdyssä lyhytelokuvassa Hippa.
Kuva: Pasi Leino

Turkulaisen rivitaloasunnon yhdestä huoneesta löytyy akustinen ja sähköinen kitara, sähköpiano, klarinetti, mandoliini, marakasseja ja tietokone. Nämä ovat Mikael Ratilaisen, 34, sävellystyön välineitä. Vielä toistaiseksi musiikkia syntyy pääosin elektronisesti, mutta mikrofonien hankinnan jälkeen Mikael pystyy äänittämään sävellykseen mitä tahansa soittimia.

Mikael on työskennellyt Tyksissä AVH-valvonnassa neljä vuotta ja keuhko-osastolla vuoden. Hän on parhaillaan opintovapaalla ja suorittaa Turun konservatoriossa musiikkiteknologian opintoja. Joulukuussa on tarkoitus valmistua.

Sairaanhoitajan töitä Mikael ei silti aio jättää, vaan hän kaavailee musiikista sivutointa itselleen.

”Voin tehdä esimerkiksi elokuvapuolella äänittäjän, äänimiehen, livemiksaajan tai valomiehen töitä. Aion jatkaa niin ikään omaa säveltämistä.”

Myös musiikkiterapeutiksi kouluttautuminen houkuttelee.

Musiikki on kulkenut Mikaelin mukana koko elämän. Soittaminen ja säveltäminen on hänelle tärkeää, samoin musiikin kuuntelu. Mieluisinta kuunneltavaa ovat rentouttavat piano- ja orkesterikappaleet, mutta välillä maistuvat myös hevi, metalli, rock tai pop.

Mikaelin ensimmäisen albumin musiikki on tunnelmallista, maagista ja vahvasti elokuvateemaista.

Elokuva- ja trailerimusiikin säveltäminen on Mikaelille mieluisinta. Suosikkisäveltäjä on japanilainen Joe Hisaishi, joka on säveltänyt orkesterimusiikin lukuisiin animetuotantoihin. Muita musiikillisia esikuvia ovat muun muassa Hans Zimmer ja Tom Holkenborg.

Toinen albumi ilmestyy joulukuussa. Sen musiikkia Mikael kuvailee massiivisemmaksi ja kaupallisemmaksi.

”Olen vienyt sitä enemmän trailerimusiikin suuntaan.”