”Senkka nenästä, heh heh” – labrahoitaja valmentaa MM-nyrkkeilijää

Maarit Teuronen on pistävän tarkka nyrkkeilyvalmentaja.

Kuvateksti
Maarit Teuronen toimii olympiamitalisti Mira Potkosen valmentajana. Kuva: Jari Lifländer

Nääshallin nyrkkeilykehän vieressä roikkuu säkkejä odottamassa osumia. Entinen nyrkkeilijä, nykyinen nyrkkeilyliiton naisten vastuuvalmentaja Maarit Teuronen toivottaa tervetulleeksi toiseen kotiinsa.

– Aika monta kertaa on vitsailtu, että olenko ottanut senkkaa nenästä, kertoo Fimlabilla laboratoriohoitajana työskentelevä Maarit.

Kehäkonkari on iskenyt säkkiä vain kerran sen jälkeen, kun lopetti uransa kymmenisen vuotta sitten. Nyrkkeily ei inspiroi ilman tavoitteita.

Ura toi aikoinaan useita suomenmestaruuksia ja pari EM-pronssia. Hallussa on myös ensimmäinen naisten nyrkkeilyn SM-titteli.

Moni asiakas ilahtuu tunnistaessaan Maaritin nyrkkeilijä, olympiamitalisti Mira Potkosen valmentajaksi.

– Miran kanssa luemme toisiamme pelkästä katseesta. Luotto pelaa. Jos treenit menevät huonosti, voi minulta lentää joskus tiukkaakin tekstiä.

Selväksi on tullut, ettei vuorokaudessa tosiaankaan ole kuin 24 tuntia. Maarit vetää treenit aina töiden jälkeen. Viime vuonna hän matkasi valmennettavansa mukana Brasiliassa, Ruotsissa, Italiassa, Turkissa, Yhdysvalloissa ja Kazakstanissa. Brasilian kesäolympialaisista palattua oli herättävä heti seuraavana päivänä seitsemäksi töihin.

Treeneissä Maarit kirittää korvan vieressä, tarkkailee tekniikkaa ja korjaa tarvittaessa vaikka nyrkin asentoa. Ajanottokello roikkuu kaulassa. Valmentajan vakiovarusteisiin kuuluvat pistehanskat, joihin nyrkkeilijät treenaavat iskuja.

– Joidenkin mielestä olen varmaan ärsyttävänkin tarkka.

– Urheilijan kanssa puhuminen on tärkeää, sillä pieneen neliöön mahtuu paljon tunnetta. Huono päivä näkyy heti.

Ottelussa nyrkkeillään kolme kertaa kolme minuuttia. Adrenaliini nousee kehän laidalla lähes samaa tahtia kuin kehässä, mutta valmentajan täytyy pysyä rauhallisena. Hän kannustaa ja taputtaa – huutaa ei saa.

Minuutin erätauolla Maarit polvistuu nyrkkeilijän eteen, rauhoittelee ja antaa korkeintaan kaksi neuvoa.

Teksti Minna Ruotsalainen