Korkea leposyke kielii sydäntautien vaarasta

Leposykkeen lyöntitiheys paljastaa sairastumisriskin.

Kuvateksti
Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu erityisiä riskejä vasta, kun leposyke on yli 90 lyöntiä minuutissa. Kuva iStock.

Sydämen korkea leposyke liittyy tuoreen tutkimuksen mukaan suurentuneeseen riskiin sairastua sepelvaltimotautiin ja aivoverenkiertohäiriöihin. Myös syövän ja muiden sairauksien riski kasvaa.

Tähän asti korkea leposyke on yhdistetty etenkin sydänsairaiden oireisiin, mutta epävarmempaa on ollut, näkyvätkö samat yhteydet muussa väestössä.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa yhdistettiin 45 aikaisemman tutkimuksen aineistot. Niiden perusteella sairastumisriskit kasvavat tasaisesti, mitä korkeampi leposyke on.

Tutkimuksessa oli kaksi ryhmää: toisten leposyke oli alle 60 ja toisten yli 80 lyöntiä minuutissa. Korkeampi syke merkitsi 30 prosenttia suurempaa riskiä sairastua sepelvaltimotautiin. Aivoverenkiertohäiriöiden riski oli kahdeksan prosenttia suurempi.

Myös äkkikuolemat olivat yleisempiä niillä, joiden leposyke oli korkea. Yhteys katosi, kun analyysista suljettiin pois verenpaine- ja diabetespotilaat.

Tutkimus ei paljasta, miksi korkea leposyke liittyy sairastumisriskeihin. Mahdollisia selityksiä on monia. Korkea leposyke saattaa olla merkki stressistä ja ahdistuksesta, tulehdustiloista ja verenvirtauksen ongelmista.

Tutkimus julkaistiin Kanadan lääkäriliiton CMAJ-lehdessä.

Duodecim