Haenko vielä osa-aikaeläkettä?

Kuvateksti
Ensi vuoden alusta 61 vuotta täyttäneet voivat keventää työuransa viimeisiä vuosia hakeutumalla osittain varhennetulle vanhuuseläkkeelle. Kuva iStock.

Harkitsen hakevani osa-aika­eläkettä vielä tämän vuoden puolella. Kannattaako se? Vai jäänkö odottamaan ensi vuoden eläke­uudistusta ja osittaista varhen­nettua vanhuuseläkettä?

Voit hakea osa-aikaeläkkeelle tänä vuonna, jos olet täyttänyt 61 ja muutkin osa-aikaeläkkeen edellytykset täyttyvät. Osa-aikaeläkkeeseen liittyvät ansiorajat aiheuttavat joskus hankaluuksia, sillä niitä ei saa ylittää eikä alittaa.

Eläkeuudistus tulee voimaan ensi vuoden alussa. Sen jälkeen ei voi enää jäädä osa-aikaeläkkeelle. Aiemmin myönnetyt ja viimeistään 1.1.2017 alkavat osa-aikaeläkkeet jatkuvat normaalisti myös eläkeuudistuksen voimaantulon jälkeen.

Uudistuksen jälkeen 61 vuotta täyttäneet voivat keventää työuransa viimeisiä vuosia hakeutumalla osittain varhennetulle vanhuuseläkkeelle. Tässä uudessa eläkemuodossa eläkkeen määrä on valinnan mukaan 25 tai 50 prosenttia karttuneesta eläkkeestä. Eläkkeeseen tulee 0,4 prosentin varhennusvähennys jokaista kuukautta kohti, jona eläkettä maksetaan ennen alimman vanhuuseläkeiän täyttymistä. Vähennys on pysyvä.

Eläkkeen rinnalla tehdystä työstä karttuu uutta eläkettä normaalisti. Eläkkeessä ei ole rajoituksia työnteolle, kuten nykyisessä osa-aikaeläkkeessä.

Osa-aikaeläkkeessä ja varhennetussa vanhuuseläkkeessä on omat hyvät ja huonot puolensa. Monet pitävät osa-aikaeläkettä taloudellisesti parempana vaihtoehtona.

Paras vaihtoehto selviää vain eläkevaihtoehtojen laskennalla ja vertailulla. Laskennan voi tehdä Kevassa tai eläkeyhtiössä. Ota siis pikaisesti yhteys Kevaan tai eläkeyhtiöösi, jos haluat osa-aikaeläkkeelle tämän vuoden puolella.

Julkaistu Tehy-lehdessä 11/2016