Lomautettu saa päivärahaa

Selvitä oikeutesi ansiopäivärahaan, kun jäät lomautetuksi.

Kuvateksti
Työttömyyskassa voi maksaa lomautetulle ansiopäivärahaa.

Työttömyyskassa voi maksaa lomautetulle ansiopäivärahaa. Edellytyksenä on, että hakija on ollut työttömyyskassan jäsen vähintään 34 viikkoa eli 8 kuukautta. Lisäksi hakijan on täytynyt olla työssä vähintään 34 viikkoa viimeisten 28 kuukauden aikana. Mukaan lasketaan kaikki ne viikot, joiden aikana työtä on ollut vähintään 18 tuntia.

Ansiopäivärahassa on seitsemän työpäivän mittainen omavastuuaika. Omavastuupäiviä kertyy enintään viisi päivää kalenteriviikolta.

Lähetä hakemus sitten, kun pystyt liittämään siihen kaikki tarvittavat todistukset.

Lomautusmuoto voi vaikuttaa ansiopäivärahan määräytymiseen. Työntekijä voidaan lomauttaa kokonaan tai lyhentämällä työviikkoa tai -päivää.

Ilmoittaudu työ- ja elinkeinotoimistoon viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä. Ilmoittautumisen voit tehdä sähköisesti. Toimita 10 päivän kuluessa toimistoon kopio työsopimuksesta, määräyskirjasta tai muu selvitys palvelussuhteen ehdoista ja kopio lomautusilmoituksesta tai lomautustodistuksesta. TE-toimisto toimittaa lausunnon lomautuksesta työttömyyskassaan sähköisesti.

Lähetä päivärahahakemus Tehyn työttömyyskassalle. Liitä hakemukseen palkkatodistus, lomautusilmoitus, lomautuskuukauden palkkalaskelma ja työsopimus.

Työttömyyspäivärahaa haetaan lomakkeella, joita saa TE-toimistosta tai Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön verkkosivulta.

Tehyn työttömyyskassaan voi lähettää hakemuksen myös sähköisesti WebKassa-palvelun kautta.

Täytä hakemus huolellisesti. Lähetä hakemus sitten, kun pystyt liittämään siihen kaikki tarvittavat todistukset. Kassa joutuu pyytämään puutteellisesti täytettyyn hakemukseen täydennystä, mikä viivästyttää käsittelyä. Käsittelyaika on noin kaksi viikkoa.

Peruspäivärahan lisäksi kassa maksaa ansioon sidottua osaa ja mahdollista lapsikorotusta. Päivärahasta toimitetaan ennakonpidätys. Pidätysprosentti on noin kaksi prosenttiyksikköä suurempi kuin ansiotulojen, koska verottaja ei myönnä päivärahasta tulonhankkimisvähennystä. Verottajalta voi pyytää päivärahaa varten erillisen verokortin. 

Tehyn työttömyyskassa
TE-palvelut
Työttömyyskassojen yhteisjärjestö

Julkaistu Tehy-lehdessä 15/2013