Tehy-tutor kohtaa opiskelijan – saa vastata myös kiperiin kysymyksiin

Tehy-tutor on opiskelija tai jo työelämässä oleva tehyläinen, joka tuo Tehy-tietoutta oppilaitoksiin.

Kuvateksti
Eveliina Autio tietää, että standillä parasta on mukava tunnelma opiskelijoiden ja tutoreiden välillä. Kuva: Eveliinan kotialbumi

Tehy-tutorin kohtaa useimmiten oppilaitoksen aulassa tai opiskelijatapahtumassa jakamassa työelämätietoutta ja tekemässä Tehyä tutuksi.

Ylivieskalainen Eveliina Autio on ollut Tehy-tutorina yli kymmenen vuotta. Hän lähti toimintaan mukaan työkaverin houkuttelemana – ja jäi sille tielleen.

– Tutor-toiminnan kautta syntyi heti ystävyyssuhteita. Parhaimmillaan ständillä oleminen on tuntunut laatuajalta ystävän kanssa. Hyvä fiilis näkyy tietysti myös ulospäin, Eveliina kertoo.

Parasta on mukava tunnelma muiden tutoreiden ja opiskelijoiden kanssa. Opiskelijat haastavat ja kyseenalaistavat mielellään.

– Minusta nämä keskustelut ovat parhaita. Joskus täytyy selittää siitä lähtien, että mikä on ammattiliitto. Asian ymmärrettyään opiskelija saattaa sitten liittyä Tehyn jäseneksi.

Tutor-toiminta innosti Eveliinaa myös ammattiosaston puheenjohtajan tehtävään. Lisäksi hän on tätä nykyä luottamusmies. Hän pitää opiskelijainfoja työelämätietoudesta ja ammattiliitosta oppilaitosten auditorioissa.

– Tutor-toiminta on hyvä portti myös näihin tehtäviin. Olen saanut Tehystä paljon koulutusta, ja niinpä yhteisten asioiden hoitaminen on alkanut kiinnostaa laajemmin.

Tehy-tutoreita on pari sataa ympäri Suomea. Järjestöasiantuntija Yasemin Uguzel Tehyn Helsingin aluetoimistossa kertoo, että varsinkin uusmaalaisilla tehyläisillä olisi nyt hyvä mahdollisuus lähteä tutoriksi.

– Uudellamaalla on niin paljon oppilaitoksia ja opiskelijoita, että tutoreiden panosta tarvitaan paljon. Me Tehyssä koulutamme tehtävään, ja palkkiotakin maksetaan. Toki täytyy olla kiinnostunut ammattiliitosta, pitää olla poltetta kertoa hyvää sanomaa eteenpäin ja halua kuulua hyvään jengiin.

Yasemin on itsekin ollut pitkään Tehy-tutorina.

– Parasta on erilaisten ihmisten tapaaminen ja ajatustenvaihto. Tutorina pysyy koko ajan kartalla työelämän pelisäännöistä, sillä Tehy järjestää koulutusta niistä. Ja tästä tulee myös palo tietää lisää.

Vaikka kävisi tutor-koulutuksen, se ei velvoita mihinkään, jos asia ei tunnukaan omalta.

– Tätä tehdään vapaaehtoisesti vapaa-ajalla, joustavasti oman elämän mukaan. Mutta helposti voi sitten huomata, että toiminta on imaissut mukaansa.


Haluatko Tehy-tutoriksi?

Ota yhteyttä Tehyn aluetoimistoon.