Voiko määräaikainen sanoa itsensä irti?

Kuvateksti
Määräaikaisiin työsopimuksiin on syytä neuvotella irtisanomisehto. Kuva: Ismo Pekkarinen/Lehtikuva

Työskentelen määräaikaisessa työsuhteessa. Sain uuden työpaikan ja tajusin, ettei työsopimuksessani ole määritelty irtisanomisaikaa. Miten pitäisi toimia?

Et voi sanoa määräaikaista työsopimusta irti, ellet ole sopinut tällaisesta mahdollisuudesta jo työsopimusta tehdessäsi. Määräaikaisiin työsopimuksiin on syytä neuvotella irtisanomisehto, sillä elämäntilanne voi muuttua sopimuskauden aikana.

Jos irtisanoudut työsopimuksen vastaisesti, voit joutua vahingonkorvausvelvolliseksi. Voit esimerkiksi joutua maksamaan korvauksia, mikäli työnantajalle koituu kustannuksia uuden työntekijän rekrytoinnista. Voit myös menettää lomarahasi, sillä kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen mukaan lomarahaa ei makseta, jos työntekijä purkaa määräaikaisen työsuhteen ilman hyvää syytä.

Työnantajan kanssa kannattaa kuitenkin aina neuvotella irtisanoutumisesta, mikäli elämäntilanne muuttuu tai saat toisen työpaikan. Tiedustele myös luottamusmieheltäsi, miten työpaikallasi on toimittu vastaavissa tapauksissa, ettei sinua kohdeltaisi eriarvoisesti.

Julkaistu Tehy-lehdessä 4/2015