Voiko puoliso hoitaa sairasta lasta yövuoroni jälkeen?

Kuvateksti
Kuntatyönantaja ei ole ollut valmis parantamaan yövuoroa tekevän vanhemman tilannetta lapsen sairastuessa. Kuva iStock.

Teen pelkkää yövuoroa, mutta puolisoni tekee sekä aamua että iltaa. Voiko puoliso jäädä hoitamaan sairasta lasta, jotta voisin nukkua yövuoron jälkeen? En ehdi yö­vuorosta ­kotiin ennen kuin puolison pitää lähteä töihin. Hän taas ei ehdi iltavuorosta ennen kuin minun pitää lähteä.

Käytäntö on tässä yövuoron jälkeisessä tilanteessa huono. Yövuorosta palaavan pitää valitettavasti jaksaa hoitaa sairasta lasta työvuoron jälkeen. Sääntö on, että kaksi vanhempaa ei voi olla samaan aikaan kotona hoitamassa sairastunutta lasta.

Sen sijaan vaihtoaikaan – kun toinen on vasta palaamassa työstä ja toisen pitää lähteä töihin – voi käyttää tilapäistä hoitovapaata.

Tilapäisen hoitovapaan tiukka käytäntö aiheuttaa ongelmia jaksamisessa ja sitä kautta potilasturvallisuudessa. Asia on ollut esillä useissa työehtosopimusneuvotteluissa. Kuntatyönantaja ei ole kuitenkaan ollut valmis parantamaan käytäntöä tai sille on asetettu neuvotteluissa liian kallis hinta.

Jos et koe olevasi työkykyinen unettomuuden tai väsymyksen vuoksi, hakeudu työterveyshuoltoon. Terveyden­huollon ammattihenkilö tekee arvion työkyvystäsi ja mahdollisesta sairausloman tarpeesta.

Julkaistu Tehy-lehdessä 3/2017