Yt-neuvotteluissa löytyi uudet työpaikat – tyytymättömät Ruotsiin

Pietarsaaressa työskentelevät sairaanhoitajat saivat uutta työtä sekä Suomesta että naapurimaista.

Kuvateksti
Pietarsaaressa loppui osa leikkauksista. Kuva Kirsi Tuura.

Mikä oli ongelma?

Pietarsaaren, Luodon, Pedersören ja Uusikaarlepyyn muodostama sosiaalivirasto lopetti osan leikkauksista Malmin sairaalassa Pietarsaaressa. Lopetuspäätös koskee isoja gynekologisia sekä lonkka-, polvi- ja proteesileikkauksia. Ne tehdään helmikuusta lähtien Kokkolan ja Vaasan keskussairaaloissa. Pietarsaareen jää päiväkirurgista toimintaa.

Leikkausten lopettamisella sosiaalivirasto valmistautuu sote-uudistukseen ja päivystysasetukseen sekä ajaa kuluja alas. Sosiaalivirasto laskee säästävänsä näin neljä miljoonaa euroa.

Työnantaja käynnisti yhteistoimintaneuvottelut, joiden piirissä on kolmisenkymmentä tehyläistä.

– Päiväkirurgiassa on työtä kolmelletoista sairaanhoitajalle. Muille työnantaja esittää uusia työtehtäviä, sanoo pääluottamusmies Kim Yli-Pelkola.

Mitä Tehy teki?

Pääluottamusmies osallistui yhteistoimintaneuvotteluihin. Niissä kävi ilmi, että työnantajalla on tarjolla sairaanhoitajan työtä esimerkiksi vanhustenhuollossa ja yleislääketieteen puolella. Osa sairaanhoitajista voi jatkaa leikkaustoiminnassa.

Sairaanhoitajat valitsivat työnantajan esittämistä vaihtoehdoista kolme mieluisinta.

Kuinka asia ratkesi?

Työnantaja sijoitti kaikki sairaanhoitajat uusiin tehtäviin. Kahdeksan jatkaa leikkaussalissa, ja loput saivat työpaikan eri puolilta organisaatiota. Suurin osa työpaikoista on vanhustenhuollossa.

– Täysin tyytyväisiä kaikki eivät ole, sillä leikkaussalihoitajat tekisivät mieluiten työtä, johon sisältyy tekniikkaa. Lopulliset fiilikset selviävät, kun uudet työt alkavat.

Kaksikieliset sairaanhoitajat ovat ratkaisseet työn mielekkyyteen liittyvän ongelman itse. He ovat hakeutuneet keikkailemaan naapurimaiden leikkaussaleihin.

– He työskentelevät välillä viikon tai kaksi Ruotsissa ja Norjassa.