Aspiriini auttaa riskiraskaudessa

Pieni annos aspiriinia vuorokaudessa ehkäisee pre-eklampsiaa eli raskausmyrkytystä.

Kuvateksti
Asetyylisalisyylihappoa kutsutaan tunnetuimman tuotemerkin mukaan nykyään aspiriiniksi. Kuva: iStock

Tulevaisuudessa pre-eklampsiaan sairastumista voidaan mahdollisesti ennustaa jo raskauden varhaisessa vaiheessa riskilaskentaohjelmien avulla. Naistentautien erikoislääkäri Pia Villa tutki väitöstyössään pre-eklampsian ennustamista ja ehkäisyä. 

Riskiryhmään kuuluvat naiset hyötyvät aspiriinilääkityksestä, kun se aloitetaan ennen 16. raskausviikkoa.

– Pieninä, sadan milligramman vuorokausiannoksina käytetty aspiriini estää tehokkaasti pre-eklampsiaa ja erityisesti vaikeaa pre-eklampsiaa, Villa sanoo.

Tutkimusaineistona oli 947 naista, joilla oli pre-eklampsian riskitekijöitä sekä 117 verrokkia. Riskin suuruus oli suoraan verrannollinen riskitekijöiden määrään.

Selvästi suurentunut riski sairastua varhaiseen pre-eklampsiaan oli naisilla, jotka olivat aiemmin sairastaneet pre-eklampsian tai synnyttäneet pienipainoisen lapsen. Riskiä lisäsi myös krooninen verenpainetauti tai tyypin I diabetes.

Riskiä arvioitiin äidin sairaushistorian ja ultraäänellä mitatun kohtuvaltimon virtauksen perusteella. Keskiraskauden aikana pre-eklampsiaa voidaan ennustaa mittaamalla istukan kasvutekijän ja liukoisen verisuonikasvutekijäreseptorin pitoisuuksia verinäytteestä.

– Omassa aineistossamme pitoisuuksien suhdeluvun avulla voitiin löytää 4 - 6 viikkoa ennen taudin diagnosointia kaikki varhaiseen pre-eklampsiaan sairastuvat ilman vääriä positiivisia diagnooseja.

Menetelmä helpottaa riskiryhmään kuuluvien naisten seurantaa. Sitä voidaan hyödyntää myös jo oireilevien naisten seurannan ja välittömän sairaalahoidon tarpeen arvioinnissa.

Tutkimus paljasti myös, että pre-eklampsiaan jo sairastuneilla naisilla vapaiden rasvahappojen seerumipitoisuudet ovat merkittävästi suuremmat kuin terveillä raskaana olevilla.

Raskaana olevista 2 - 8 prosenttia sairastuu pre-eklampsiaan. Vuosittain siihen kuolee maailmassa noin 70 000 naista. Pre-eklampsia on myös yksi yleisimmistä ennenaikaisen synnytyksen syistä.

Pia Villa väittelee 15. syyskuuta Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Prediction and prevention of pre-eclampsia".