Britannian hoitoalan liitot kirjeessään pääministerille: Hoitajien palkkoja korotettava heti

Iso-Britanniassa 14 hoitoalan ammattiliittoa vaatii välittömiä palkankorotuksia pandemian uuvuttamien hoitajien tukemiseksi.

Kuvateksti
Hoitoalan liitot tavoittelevat vähintään 200 euron suuruista korotusta kuukausipalkkaan Iso-Britanniassa. Kuva: iStock

UNISON ja 13 muuta Iso-Britannian hoitoalan ammattiliittoa jätti tammikuun puolivälissä kirjeen maan pääministeri Boris Johnsonille. Kirjelmöinnin tarkoituksena on saada pääministeri toimiin, jotka nopeuttaisivat julkisen sektorin terveydenhuollon henkilöstön palkkojen korotuksia.

”Liitot katsovat, että uuden palkkaratkaisun synty ennen sopimuskauden loppumista maaliskuun lopussa sitouttaisi hoitohenkilöstöä työhönsä”, kertoo Tehyn kansainvälisten asioiden päällikkö Sari Koivuniemi.

Liitot perustelevat palkankorotusten kiirehtimistä stressillä ja uupumuksella, joita pandemia aiheuttaa hoitajille.

”Palkankorotus ei pysäytä virusta. Mutta se osoittaa uupuneelle henkilöstölle, että maan hallitus välittää heistä yhtä paljon kuin heidän potilaistaan”, sanoo UNISONin terveyssektorin johtaja Sara Gorton.

Maan terveysministeri Matt Hancock on ilmoittanut, että korotuksia on luvassa aikaisintaan toukokuun alussa.

UNISON tavoittelee vähintään 2 000 punnan (noin 2 250 euroa) korotusta vuosiansioihin kaikille, jotka työskentelevät NHS:ssä eli julkisella sektorilla.

Nykyinen työehtosopimus syntyi kolmisen vuotta sitten ja on voimassa maaliskuun loppuun. Tuolloin liitot ensimmäisen kerran lähestyivät kirjeitse maan hallitusta neuvottelutuloksen aikaansaamiseksi. Sopimus toi vähintään 6,5 prosentin palkankorotukset.

UNISON on maan suurin ammattiliitto. Sillä on 1,3 miljoonaa jäsentä, jotka työskentelevät terveydenhuollon lisäksi muun muassa opetustoimessa ja pakallishallinnossa.

Maassa on jo yli 100 000 koronaan liittyvää kuolemaa.