Haukattu hedelmä on terveydeksi

Suurimman terveysvaikutuksen hyötyy syömällä päivittäin 500–800 grammaa kasviksia ja hedelmiä.

Kuvateksti
Popsi, popsi porkkanaa, maista, maista mansikkaa... Lastenlaulujen kestosuosikki on muistuttanut siitä jo vuodesta 1979. Kuva Jari Lifländer.

Hedelmien ja kasviten syönnillä on merkitystä.  Kasvispainotteinen ja paljon hedelmiä sisältävä ruokavalio ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja, pienentää syöpäriskiä ja pidentää elinikää. Tämän vahvistaa lähes sadan tutkimuksen meta-analyysi.

Sydänoireiden ehkäisyssä hyviä olivat esimerkiksi omena, päärynä, salaatit, kaalit ja sitrushedelmät. Syöpäriskiä pienensivät vihreät ja keltaiset vihannekset sekä kaalit.

Suurimmat hyödyt saa syömällä niitä noin 500–800 grammaa päivittäin.

Verrattuna tuskin lainkaan hedelmiä ja kasviksia käyttäviin 800 grammaa päivittäin nauttivien riski sairastua sepelvaltimotautiin oli 24 prosenttia pienempi, aivoverenkiertohäiriöön 33 prosenttia pienempi, sydän- ja verisuonitautioireisiin 28 prosenttia pienempi ja syöpään 14 prosenttia pienempi.

800 grammaa päivittäin nauttivien riski menehtyä seurannan aikana oli sekin 31 prosenttia pienempi.

Kasvisten ja hedelmien hyödyt alkoivat näkyä jo huomattavasti alhaisemmilla annoksilla ja vaikutukset suurenivat mitä enemmän niitä söi. Jokainen 200 gramman lisäys kulutuksessa näkyi noin 8–18 prosenttia pienempänä sydän- ja verisuonitautien ja 3–4 prosenttia pienempänä syövän riskinä.

Vaikutukset eivät kuitenkaan enää kasaantuneet 800 gramman päiväannoksen jälkeen.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim