Helsinki on poistanut rekrytointikiellot sopimuksistaan

Tehy kanteli Helsingin kaupungin käyttämistä rekrytointikielloista eduskunnan oikeusasiamiehelle. Tämä totesi ne perustuslain vastaisiksi ja työntekijöitä syrjiviksi.

Kuvateksti
Myös Keusote ja Lapin sairaanhoitopiiri ovat käyttäneet rekrytointikieltoja. 
Kuva: Pasi Leino

Helsingin kaupunki on poistanut kaikki rekrytointia rajoittavat ehdot sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan sopimuksistaan sekä niiden liitteinä olleista palvelukuvauksista.

Asiasta ilmoitti Tehylle kilpailutus- ja sopimuspäällikkö Johanna Kahilakoski, kun Tehy varmisti, että lainvastaisuudet on poistettu.

Sopimusmuutokset ovat tulleet voimaan 1.1.2023 alkaen.

Kahilakoski ilmoittaa, että Helsingin kaupunki ei vastedes sisällytä hankintasopimuksiinsa henkilöiden rekrytointia rajoittavia ehtoja.

Eduskunnan oikeusasiamies totesi päätöksessään, että Helsingin kaupungin ja terveysyritysten välinen rekrytointikieltosopimus on lainvastainen ja syrjii työntekijöitä.

Tehy kanteli rekrytointikiellosta eduskunnan oikeusasiamiehelle noin vuosi sitten. 

Rekrytointikiellot paljastuivat loppukesästä 2021, kun jäsenet ottivat asiasta yhteyttä Tehyyn.

Kaupungin tekemät hankintasopimukset ovat estäneet työntekijöiden hakeutumista Helsingin kaupungilta töihin yksityisten terveysyritysten palkkalistoille. Kaupungilla on ollut tällaisia palveluiden tuottamista koskevia sopimuksia esimerkiksi Terveystalon, Mehiläisen ja Pihlajalinnan kanssa.

Myös Keusote ja Lapin sairaanhoitopiiri ovat käyttäneet rekrytointikieltoja. 

Sote-sopimuksessa on kirjaus, joka estää rekrytointikiellot. 

"Tehyssä on tehty monella eri taholla töitä kohtuuttoman tilanteen korjaamiseksi. Uuden vuoden kunniaksi sekä sote-sopimuksen uusi määräys että ylimmän laillisuusvalvojan ratkaisu estävät tämän laittoman rajoituksen käyttämisen ja tehyläisten perusteettoman sitomisen työpaikkaansa", sanoo Tehyn juristi Päivi Vanninen

Kuva vaihdettu 13.1. klo 12.35.

Lue lisää: 

Ylin laillisuusvalvoja vahvisti Tehyn kannan: Helsinki syrjii laittomasti työntekijöitä tehdessään rekrytointikieltoja