Hiv-tartuntojen määrä kasvanut itärajan tuntumassa

Hiv-testiin pääsee kolmella raja-asemalla viikonlopun aikana.

Kuvateksti
Hiv-tartunnan riski suojaamattomassa seksissä on korkeampi Venäjällä kuin Suomessa. Kuva: iStock

Jo muutaman vuoden ajan on ollut tiedossa, että etenkin Etelä-Karjalan hiv-tilanne on ollut poikkeava muuhun Suomeen verrattuna. Syynä ovat suojaamattomasta seksistä saadut tartunnat rajan toiselta puolelta.

Etelä-Karjalan tartunnat on usein saatu aivan läheltä rajan takaa. Hivpointin erityissuunnittelija Pia Västinsalo muistuttaa, että Venäjällä on vakava hiv-epidemia.

– Venäjällä suuri osa hiv-tartunnan saaneista jää ilman toimivaa lääkitystä, joka estää hivin tarttumisen seksissä ilman kondomia.

Tulevana viikonloppuna järjestöt jakavat raja-asemilla jakavat kondomeja ja tietoa turvallisesta seksistä. Maksuttoman ja nimettömän hiv-testin voi tehdä raja-asemien lähellä olevissa järjestöjen testausautoissa. Pikatestin tuloksen saa paikan päällä minuutissa. 

Västinsalon mukaan kondomi saattaa jäädä käyttämättä monesta syystä.

– On kuitenkin eri kokoisia ja tyyppisiä kondomeja. Itselle sopiva malli kannattaa etsiä rauhassa kokeilemalla.

Muutaman potilaan kohdalla tartunta on diagnosoimattomana edennyt hengenvaaralliseen aids-vaiheeseen.

– Alueella todetuista hiv-tartunnoista huomattava osa todetaan ikääntyneillä miehillä. Viime vuosina tartunnan saaneiden suomalaismiesten keski-ikä on ollut yli 60 vuotta, sanoo Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava infektiolääkäri Pekka Suomalainen.

Puolet suomalaisilla todetuista hiv-, kuppa- ja tippuritartunnoista on saatu ulkomailta ja suurin osa Venäjältä, Virosta ja Thaimaasta. Matkailun välityksellä saatujen hiv-tartuntojen osuus kasvaa jatkuvasti.

Jos matkalla on harrastanut suojaamatonta seksiä, on tärkeää käydä testissä. Maksutonta ja nimetöntä hiv-testausta tarjoavat vuoden ympäri muun muassa Punaisen Ristin Pluspisteet ja Hivpointin toimipisteet.

Korjaus: Otsikko korjattu 6.6. klo 8:35