Isyyden tunnustusten vastaanotto poiki lisän

Terveydenhoitaja saa lisää palkkaa Alajärvellä.

Kuvateksti
Vuoden alusta isyyden on voinut tunnustaa terveydenhoitajalle tai kätilölle.

Tehyn Järvi-Pohjanmaan ammattiosasto on saanut neuvoteltua 60 euron lisän terveydenhoitajien palkkaan. Lisä koskee neljää äitiysneuvolassa työskentelevää terveydenhoitajaa, joiden uusiin tehtäviin kuuluu isyyden tunnustusten vastaanotto.

Viime vuoden lopulla Tehy ja Akavan neuvottelujärjestö Juko jättivät tehtävämuutoksesta paikallisen neuvottelupyynnön työnantajalle. Ammattijärjestöt ehdottivat suosituksen mukaista viiden prosentin korotusta tehtäväkohtaiseen palkkaan. Työnantaja tyrmäsi vaatimuksen sillä perusteella, että tehtävät eivät olennaisesti muuttuneet. Työnantajan laskelmien mukaan isyyden tunnustamisia tulisi vuodessa noin 40.

Tehy on ainoa järjestö, joka on vienyt isyyden tunnustamiseen liittyviä palkkaustapauksia keskustasolle.

Tehy vei asian yksin Tehyn ja KT Kuntatyönantajan välisiin keskusneuvotteluihin. Paikallinen työnantaja oli aluksi edelleen vastahankainen, mutta esittikin keväällä kutsun ryhtyä neuvottelemaan työn vaativuudesta. Pääluottamusmies Tanja Katajamäen mielestä tämä oli yllättävää, sillä siihen asti työnantaja oli aina vastustanut arviointiin ryhtymistä ja vedonnut esimerkiksi sote-uudistuksen keskeneräisyyteen.

Tva-neuvottelut etenivät nopeassa aikataulussa ja valmista tuli puolessatoista kuukaudessa.

Alajärvi ei ole poikkeus. Jo parikymmentä tapausta on päätynyt Tehyn ja KT Kuntatyönantajan välisiin keskusneuvotteluihin, koska asiasta ei ole päästy paikallisesti sopuun.

Määrä on Tehyn lakimiehen Matias Nymanin mukaan poikkeuksellisen suuri.

– Tehy on ainoa järjestö, joka on vienyt isyyden tunnustamiseen liittyviä palkkaustapauksia keskustasolle. Juko ei ole näin toiminut, vaikka onkin ollut joissain paikallisissa neuvotteluissa mukana.