Jorvi suunnittelee: Sairaanhoitaja ottaa näytteet päivystyksessä

Sairaanhoitajan näytteenottoon käyttämä aika olisi pois muusta potilastyöstä Jorvin sairaalassa Espoossa.

Kuvateksti
Päivystyspotilaalta otettavien verinäytteiden lista saattaa olla pitkä. Eri näytteiden oikeaoppinen ottaminen vaatii tietoa. Kuva Pekka Fali.

Vastaisuudessa noin 30 prosenttia päivystyksen verinäytteistä ottaisi bioanalyytikon sijaan sairaanhoitaja, suunnittelee Hyks Akuutti Jorvin päivystyksessä Espoossa. Suunnitelman mukaan sairaanhoitaja myös analysoisi tulokset. Kyseessä on merkittävä laajennus sairaanhoitajan toimenkuvaan. Näytteiden analysointi ei kuulu sairaanhoitajan peruskoulutukseen.

Työnantajan laskelmien mukaan säästöä syntyisi noin 100 000 euroa vuodessa, mutta pääluottamusmies Jenni Tähkäoja toppuuttelee säästötoiveita.

– Näin merkittävästä toimenkuvan laajennuksesta pitää saada lisää palkkaa.

Tähkäoja muistuttaa, että näytteiden analysoimiseen kuluva aika on poissa potilastyöstä, jossa sairaanhoitajia tarvitaan kipeästi.

– Kiireisessä yksikössä ei ole järkevää laajentaa sairaanhoitajien tehtäviä toisen ammattiryhmän alueelle.

Suomen Bioanalyytikkoliiton puheenjohtaja Pipsa Allén muistuttaa, että laadukas näytteenotto on muutakin kuin yksittäisten toimenpiteiden ja teknisten laitteiden hallintaa. Eri näytteiden oikeaoppinen otto edellyttää riittävää tietoa ja kokonaisuuksien ymmärtämistä.

– Lääkäri tekee tulosten perusteella hoitopäätöksiä, joten näytteen on oltava niin laadukas, että se antaa oikean tuloksen.

Johtava ylihoitaja Marja Rennholm perustelee tehtävänsiirtoa toiminnan nopeuttamisella.

– Tarkoitus on nopeuttaa potilaan hoitoa.

Yhteistoimintaneuvottelut asiasta ovat käynnistyneet.