Lakko alkoi Yhtyneet Medix -laboratoriossa

Työntekijät taistelevat oikeudestaan oikeaan työehtosopimukseen.

Kuvateksti
Päivän lakko alkoi Yhtyneet Medix laboratorioissa. Kuva: Jaakko Martikainen

Lakko Yhtyneet Medix Laboratorioissa alkoi tänään iltapäivällä kello 15. Lakko päättyy torstaiaamuna. Työntekijät joutuvat turvautumaan lakkoon, koska työnantaja ei suostu neuvottelemaan Tehyn ja SuPerin kanssa alalle soveltuvasta työehtosopimuksesta.

Valtakunnansovittelija Minna Helle ei nähnyt sovittelulle mahdollisuuksia, koska Palvelualojen työnantajaliitto Palta kieltäytyi neuvottelemasta Tehyn ja SuPerin kanssa.

Yrityksessä on noin 140 työntekijää.

– Kyseessä on laillinen lakko, joka koskee kaikkea Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy:ssä tehtävää työtä ja kaikkia työsuhteita, toteaa Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi.

Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy järjestäytyi Paltaan ja ryhtyi marraskuussa noudattamaan Paltan ja Ammattilliitto Pron välistä yksityistä laboratorioalaa koskevaa työehtosopimusta. Se on neuvoteltu elintarvike-, ympäristö- ja teollisuusaloille. Liittojen mielestä kyseinen tes ei sovellu kliiniseen laboratoriotyöhön, joka on osa terveydenhuoltoa. 

Pääluottamusmies Ulla Jakobsson muistuttaa, että yrityksessä on pitkä paikallisen sopimisen historia, joka on pohjautunut yksityisen Terveyspalvelualan työehtosopimuksen ehtoihin.

– Nyt on keskusteluyhteys poikki ja luottamus mennyt. Tasa-arvoiseen neuvotteluun kuuluu, että työnantaja palaa neuvottelupöytään eikä sanele.

Tehy ja SuPer jättivät perjantaina 15.12. uuden lakkovaroituksen. Uusi lakko ajoittuu keskiviikolle 3.1.2018. Tehy ja SuPer ovat valmiita perumaan työtaistelutoimet, mikäli työnantajaliitto Palta tai Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy suostuu aloittamaan neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta.