Osa-aikaeläkkeen hakemukset ruuhkauttaneet Kevaa

Hakemus osa-aikaeläkkeestä täytyy tehdä vuoden loppuun mennessä.

Kuvateksti
Osa-aikaeläkkeestä pitää sopia työnantajan kanssa. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun. Kuva Pasi Leino.

Julkisen sektorin eläkevakuutusyhtiö Kevassa on nelinkertainen määrä hakemuksia osa-aikaeläkkeestä vuoden takaiseen verrattuna.

– Tänään odottamassa oli reilut 1300 hakemusta ja viime vuonna täsmälleen samaan aikaan oli noin 300 hakemusta, sanoo eläkejohtaja Eija Korhonen.

Hän arvelee, että ennen vuodenvaihdetta hakemuksia ehtii kertyä noin 1500.

Keva tarvitsee päätöksen tekoon hakijan todelliset ansiot tältä vuodelta. Keva pyytää tietoja työnantajilta joulukuun alkupuolella. Ensimmäiset vastaukset tulevat kuun puolivälissä ja loput vuodenvaihteen jälkeen.

Osaeläkeruuhka saadaan purettua tammikuun aikana.

Vanhuuseläkkeen ja muiden eläkelajien käsittelynopeus riippuu siitä, miten täydellinen uusi eläkejärjestelmä on käyttöönoton hetkellä. Koska eläkeuudistus muuttaa laskentasäännöt helmikuun alussa, sen jälkeen alkavien vanhuseläkkeiden käsittely voidaan aloittaa vasta tammikuussa 2017. 

Vanhuuseläkkeet käsitellään nykyjärjestelmässä suurimmaksi osaksi automaattisesti.

– Olemme varautuneet siihen, että joudumme tekemään enemmän käsityötä. Hakemuksia on patoutunut sisään sen verran, että tammi-helmikuu menee aivan varmasti ruuhkaa purkaessa.

Keva käsittelee hakemukset alkamisajankohdan mukaan, joten esimerkiksi toukokuun alussa eläkkeelle mielivät saattavat joutua odottamaan päätöstä huhtikuulle.

Osa-aikaeläke poistuu eläkevalikoimasta eläkeuudistuksen myötä ensi vuoden alussa. Hakemuksen voi jättää eläkeyhtiöön vuoden loppuun mennessä, jos työntekijä on täyttänyt 61 vuotta ja täyttää muutkin osa-aikaeläkkeen edellytykset

Osa-aikaeläkkeen korvaa osittain varhennettu vanhuuseläke eli ove. Aiemmin myönnetyt ja viimeistään 1.1.2017 alkavat osa-aikaeläkkeet jatkuvat normaalisti myös eläkeuudistuksen voimaantulon jälkeen.

23.11.2016 klo 14.43 Muutettu otsikkoa ja lisätty tieto laskentasääntöjen muuttumisesta.