Oys aikoo maksaa suojelutyöstä vasta aikaisintaan kuun lopussa – Tehy teki valvontapyynnön

Tehyn mukaan Oysin toimintamalli on työsopimuslain ja sote-sopimuksen vastainen.

Kuvateksti
Työntekijät osoittivat mieltä Oulussa lakon alkaessa huhtikuussa. Osa työntekijöistä teki lakon aikana suojelutyötä. Palkanmaksu siitä on viivästymässä.
Kuva: Jussi Tuokkola

Suojelutyötä Tehyn ja SuPerin lakon aikana huhtikuussa tehneet ovat Oulussa vaarassa jäädä ilman siitä ansaittua palkkaa tilipäivänään 13.5. Tehyn saamien tietojen mukaan Oys aikoo maksaa suojelutyöstä vasta aikaisintaan 31.5.

Oys aikoo periä lakonaikaisen palkan lakossa olleilta 13.5. Samaan aikaan se kuitenkin jättää suojelutyön maksamisen myöhemmäksi. Oysin toimintatapa aiheuttaa suojelutyötä tehneille taloudellisia vaikeuksia, sillä suojelutyötä tehneet eivät saa niiltä päiviltä liiton maksamaa lakkoavustusta.

Tehyn näkemyksen mukaan Oysin toimintamalli on työsopimuslain ja sote-sopimuksen vastainen. Tämän vuoksi Tehy on tehnyt asiassa valvontapyynnön Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:lle. Tehy vaatii, että KT ottaa yhteyttä Oysiin ja valvoo, että Oys toimii lain ja sote-sopimuksen mukaisesti.

”Koska kyse on palkanmaksusta eli työnantajan päävelvoitteesta suhteessa työntekijään, tulee asia selvittää välittömästi. Pyydämme, että KT selvittää viimeistään huomenna torstaina, mihin toimenpiteisiin se on asiassa ryhtynyt”, sanoo Tehyn neuvottelupäällikkö Riikka Rapinoja.

Asiasta uutisoi tänään myös Kaleva. Uutisen mukaan suojelutyöstä maksetaan vasta aikaisintaan kuun lopussa, koska suojelutyötä tehneiden tunti-ilmoituksia ei pystytä kirjaamaan nopeammin.

Tehyn Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin pääluottamusmies Jukka Kanto on ollut asiasta yhteydessä työnantajaan ja pyytänyt heitä toimimaan niin, että suojelutyötä tehneet saisivat palkkansa normaalin aikataulun mukaan.

”Työnantaja ilmoitti, että he jatkavat suunnitelmansa mukaisesti. Syyksi ilmoitettiin tekniset murheet. Näkemykseni on, että ne ovat järjestettävissä.”

Kanto on saanut paljon yhteydenottoja suojelutyötä tehneiltä.

”Moni on tehnyt todella paljon suojelutyövuoroja. Kun rahat niistä tulevat vasta aikaisintaan kuun lopussa, taloudellinen ongelma on merkittävä. Työntekijät ovat raivoissaan.”

4.5. korjattu KT:n nimen kirjoitusasu. 

Suosittelemme sinulle

Tehy
15.3.2021
Tehy
4.10.2021
Uutiset
19.8.2022