Pihlajalinna syrji hammashoitajaa sukupuolen ja iän perusteella kahdesti – käräjäoikeus tuomitsi hyvityksiä ja korvauksia yhteensä 57 000 euroa

Pihlajalinna irtisanoi 56-vuotiaan naishammashoitajan ja antoi hänen työnsä nuorelle miessuuhygienistille.

Kuvateksti
Pihlajalinna palkkasi naishammashoitajan tilalle 20 vuotta nuoremman miessuuhygienistin.
Kuva: Ilari Kallijarvi / Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Pihlajalinnan maksamaan tehyläiselle hammashoitajalle 15 000 euroa hyvitystä sukupuolisyrjinnästä, 10 000 euroa hyvitystä ikäsyrjinnästä sekä noin 32 000 euroa korvausta työsuhteen perusteettomasta päättämisestä.  

Pihlajalinna oli irtisanonut hammashoitajan yhteistoimintaneuvottelujen päätteeksi vuonna 2019. Hammashoitaja oli työskennellyt hammaslääkäriasemalla palveluvastaavana. Tehtäviin oli kuulunut lähiesihenkilötyötä, toiminnan organisointia ja hammashoitajan työtä. 

Sanottuaan hammashoitajan irti Pihlajalinna oli palkannut samaan työhön hammashoitajaa yli 20 vuotta nuoremman miessuuhygienistin talon sisältä. Miehen oma tehtävä oli yt-neuvottelujen jälkeen lakkautettu. Kyseinen mies kuitenkin irtisanoutui pian, minkä jälkeen työnantaja palkkasi tehtävään jälleen nuoren miehen.

Ratkaisujaan työnantaja perusteli oikeudessa sillä, että työ edellytti suuhygienistin koulutusta.

Käräjäoikeuden mielestä työnantaja ei kyennyt oikeudenkäynnissä näyttämään toteen, että kyseisessä tehtävässä olisi ollut todellista tarvetta suuhygienistille. Käräjäoikeus totesi myös, että työnantaja oli syrjinyt hammashoitajaa kahdesti palkkaamalla tehtävään nuoren miehen. 

Hammashoitajaa avusti oikeudessa Tehyn oikeuspalvelun juristi. 

Tuomio ei ole lainvoimainen, joten siitä voi vielä valittaa.