Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri poisti sairauspoissaolojen omailmoituksen

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on poistanut työntekijöiden oikeuden olla poissa töistä omalla ilmoituksella. Työsuojeluvaltuutetun mielestä menettely kuormittaa entisestään terveysasemia.

Kuvateksti
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä työntekijät tarvitsevat sairastaessaan aina lääkärintodistuksen, sillä työnantaja poisti omailmoitusoikeuden.
Kuva: Ari Korkala

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on ottanut pois käytöstä sairauspoissaolojen omailmoitusmenettelyn.

Työsuojeluvaltuutettu Tatu Tialan mukaan sama on toistunut ennenkin, kun ammattiliitot ovat ilmoittaneet työtaistelutoimista.

”Tämä kuormittaa alueen jo ennestään kuormitettuja terveysasemia ja omaa yhteispäivystystämme, kun joka vaivasta pitää hankkia poissaolotodistus. Ei ole mitään järkeä, että hoitaja menee flunssan saaneena terveysasemalle odottamaan vuoroaan ja tartuttamaan muita." 

Pohjois-Pohjanmaalla työntekijät ovat voineet jäädä pois töistä sairastamaan, kun kyseessä on ollut vaikkapa flunssa tai vatsatauti. Työntekijän on pitänyt ilmoittaa poissalosta omalle esihenkilölleen. Poissa on voinut olla enimmillään 3+2 päivää.

”Esihenkilöllä on tähänkin asti ollut mahdollisuus vaatia sairauslomatodistusta. En ymmärrä, mitä hyötyä tästä työnantajan yksipuolisesta päätöksestä on kenellekään. Tässä ei ole päätä, ei häntää.”

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin vs. henkilöstöjohtaja Annukka Kuusniemi, miksi työnantaja on poistanut omailmoitusmenettelyn?

”Työnantajalla on tässä direktio-oikeus. Toimintatapaa on noudatettu myös aiemmin vastaavissa tilanteissa. Meidän täytyy huolehtia potilasturvallisuudesta.”

Eikö menettely kuormita turhaan työterveyshuoltoa?

”Siellä tämä asia on tiedossa. Heillä on mahdollisuus käyttää esimerkiksi videoyhteyttä.”